Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Uudiseid praostkondadest

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Lääne-Harju praostkond

Põgenikud on Ristil kohanenud

Et aidata kogukonnal kohaneda Huda ja Bilali Ansseeri perega ja muidugi ka vastupidi, korraldab kogudus Süüria toidu õhtut. Erakogu.

Üle viie aasta tagasi võttis Risti kogudus enda hoolde Süüriast saabunud pere. On imeline, mida kogudus koos perega on teinud ja koguduseliikmed kinnitavad, et võõrsilt pärit pere on omaks võetud. Nad on kaasas käinud nii sügisestel reisidel mööda Eestit kui ka külaskäigul sõpruskogudusse Soomes.

Kaks vanemat last, kes käivad kohalikus koolis, on osalenud lastelaagrites. Noorim, juba Eestis sündinud, käib veel lasteaias. Tänu igapäevasele suhtlusele räägivad lapsed hästi eesti keelt. Keeleõpe aga pole vanematele kerge olnud, sest selleks on nad pidanud pealinna käima. Siiski on abiks olnud ka kohalik kooliõpetaja. Teadagi on eestlased pigem kinnised ja seetõttu on eestikeelset suhtlust olnud liiga vähe ning pereisa eelistab vestlustes kasutada pigem inglise keelt.

Et kohanemisele hoogu juurde anda, hakkas kogudus korraldama toiduõhtuid. Esimene toiduõhtu peeti novembri keskel ja huvi Süüria toitude vastu oli nii suur, et kogudus oli sunnitud osalejate hulka tublisti piirama. 

Toiduvalmistamine on Süürias pereelus olulisel kohal ja idee välja käinud Tiiu Roosma kinnitab, et pereema Huda Ansseer oskab maitsvat toitu teha. Tema abikaasa Bilali aga oli kokana tööl Padise mõisas. Koguduse toiduõhtul oligi peakoka ametis Huda, kes kasutas toitude maitsestamiseks oma maitseaineid. Toiduainedki varus pere ise, nii et koguduseliikmed said teada, kust mida osta ja said toidu valmimisele vaid kaasa aidata. 

Umbes poolteist aastat tagasi kogudusega liitunud ja sel aastal nõukogu liikmeks valitud Tiiu Roosma ütleb, et kõige olulisem toiduõhtu juures oli jagamisrõõm. Koos olid toredad inimesed ja koguduseliikmed said õppida nii mõnegi nipi. Lihtsaim nõuanne oli, et toidu serveerimisel võiks riisi kaunistada. Rõõm koosolemisest paistab välja isegi pildilt. Kuna kohalike huvi oli suur, plaanib kogudus peatselt korraldada järgmise toiduõhtu.

Valga praostkond

Kogudus vaatab tulevikku rõõmsameelselt

Rannu kogudusest on viimasel ajal tulnud mitugi rõõmsat uudist. Kuigi väike maakogudus, on seal mitmel aastal täheldada kirikuliikmete arvu kasvu. Ja juhatuse esimees Jaan Eensaar valiti teadupärast tänavu aasta juhatuseesimeheks. Olukorda ei muuda kindlasti nüüdne õpetaja lahkumine – seoses töökoormuse suurenemisega teenib õpetaja Timo Švedko novembrist vaid Tartu Maarja kogudust. Kogudus on jäänud sest ajast praost Mart Jaansoni hooldada. Senine jumalateenistuste algusaeg tuli seepärast hilisemaks nihutada – kella 14ks. See pole koguduseliikmete osavõttu mõjutanud, pigem pakub võimaluse käia jumalateenistusel veel mujalgi kirikus. Näiteks Tartu Peetris, kus Eensaar leeris käinud.

Märgiks kokkukuuluvusest on ka möödunud nädalal olnud talgupäev, et korrastada kiriku ümbrus. Talguliste seas oli ka praost Mart Jaanson. „Osaduse mõttes oli leheriisumine tore,“ kinnitab Eensaar. Tulevikku vaadates sõnab ta, et kogudus ei ole veel kohta vakantseks kuulutanud. Ütleb aga, et õpetajale on pakkuda korras kirik, rahulik kogudus, maakoguduste mõistes üle keskmise palk, auto, sõidukompensatsioon ja vajadusel elukoht. Selleks peaks kogudus küll korteri ostma. Töökätest on sealses väikeses vallas puudu, kinnitab esimees, mõeldes koguduse jätkuvale kasvule. Vaja on vaid tööd teha, on ta optimistlik.