Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Välisuudised

/ Autor: / Rubriik: Uudis / Number:  /

Desmond Tutu surnud

Teisel jõulupühal suri 90aastasena anglikaani kiriku Kaplinna emeriitpeapiiskop Desmond Tutu (fotol), kes oli üks meie aja tuntumaist inimõiguste eestvõitlejaist. 1984. aastal pälvis ta Nobeli rahupreemia.

Soome aasta uudis

Soome kirikuleht Kotimaa korraldab igal aastal meedia esindajate seas küsitluse aasta olulisima usuteemalise uudise väljaselgitamiseks. Tänavu osutus valituks uudis vaenuõhutamissüüdistuse esitamisest kristlikust demokraadist poliitikule Päivi Räsänenile, mille ajendiks on tema sõnavõtud homoseksuaalsuse teemal. Kohtuprotsess peaks algama juba jaanuaris.

Patriarh ja koroona

Oma tänavuses jõululäkituses kutsus õigeusu kiriku oikumeeniline patriarh Bartolomeus I kõiki maailma õigeusklikke ennast uue koroonaviiruse vastu vaktsineerima. „Teadus on, juhul kui ta teenib inimkonda, väärtuslik kingitus Jumalalt,“ rõhutas patriarh, keelitades mitte jääda uskuma vaktsineerimisvastaste propagandat.

Jõululaupäeval teatati aga, et patriarh oli ka ise saanud positiivse koroonaproovi, ehkki on täielikult vaktsineeritud. 81aastane kirikupea on viimasel ajal olnud põdura tervisega, kuid tema koroonasümptomid olevat kerged.

Usk ja külalislahkus

Ehkki Valgevene poolt Poola piiri ületada püüdvate migrantide arv on varasemaga võrreldes vähenenud, pakub sealne rändekriis jätkuvalt kõneainet.

Uuringufirma IBRiS küsis jõulude eel, kas poolakad oleksid valmis piiri ületanud migrante või põgenikke võõrustama oma jõululauas. Küsimus on seotud sealse kombega jätta pühadelaua ümber üks tühi koht ootamatu külalise tarbeks.

Tuli välja, et kõige vähem külalislahkeks osutusid usklikud ja regulaarselt usku praktiseerivad poolakad, kellest 45% nõustuks ja 48% ei nõustuks põgenikke võõrustama. Mõnevõrra suurem oli nõustujate hulk nende seas, kes peavad end usklikeks, kuid palvetavad ja käivad kirikus harvemini.

Kõige suuremeelsemad olid aga mitteusklikud, kelle seast kutsuks põgenikke jõululauda tervelt 70% ning vaid 28% jätaks kutsumata.