Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Usumärtrist kirikujuhi näitus on riigikogu ruumides

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed, Portreelood, Uudised / Number:  /


Marge-Marie Paas tutvustab riigikogus enda koostatud näitust. Erik Peinar.

Katoliku kiriku peapiiskopi Eduard Profittlichi 80. surma-aastapäevaks koostatud rändnäitus on kuni juulikuuni riigikogu hoones.

Käesoleva aasta 22. veebruaril möödus peapiiskop Eduard Profittlichi (1890–1942) surmast Kirovi vanglas 80 aastat. Rooma-Katoliku Kirik Eestis on seda päeva tähistanud muu hulgas ka usumärtri elu ja tegevust tutvustava rändnäitusega. Näitus kajastab nii sõnas kui pildis kirikujuhi märterlust kui ka käimasolevat õndsaks kuulutamise protsessi. 

Näitus ei ole koostajate sõnul mõeldud mitte ainult ühe Eesti rahvale surmani truuks jäänud märtri tutvustuseks, vaid ka selleks, et kutsuda vaataja kaasa mõtlema elu hapruse ning kurjuse režiimi olemuse üle. 

Profittlichi surma-aastapäevaks valminud näitus on seni olnud vaatamiseks väljas Tallinnas Peeter-Pauli katedraalis ja Tartus katoliku hariduskeskuses. Näituse koostaja, katoliku kiriku pressiesindaja Marge-Marie Paas (kujundas Aili Mittal-Jõgiste) on näituse raames pidanud loenguid, millega on soovinud tutvustada ühe tähelepanuväärse isiku elu ja tööd. 

„Selle sõja valguses, mis on Ukrainas, on Profittlichi märtrisurma tähendus muutunud ja inimesed soovivad temast teada midagi enamat kui seda, et meil on avatud Vatikanis õndsakskuulutamise protsess,“ tunnistab Paas Eesti Kirikule ja lisab, et ka riigikogu oli näitusest kohe huvitatud, et saaks oma saadikutele ja riigikogu külalistele tutvustada ühte väärikat Eesti patriooti. 

Marge-Marie Paas räägib, et sügiseks on plaan sisustada Tallinnas asuva katoliku katedraali juurde peapiiskop Profittlichi mälestuseks tuba, kus saaks eksponeerida ka rändnäitust. Kaugemaks plaaniks on avada peapiiskopi õndsaks kuulutamiseks kabel katedraali keldrisse.

Paas innustab kõiki näitusest huvitatuid enda poole pöörduma aadressil katolikuinfo@gmail.com: „Saame tuua näituse eksponeerimiseks ja ka juurde rääkida peapiiskop Profittlichi elust.“

Eesti Kirik