Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Eestit külastas Ingeri piiskop

/ Autor: / Rubriik: Uudis / Number:  /


Peapiiskop Urmas Viilma ja piiskop Ivan Laptev allkirjastavad kahe kiriku vahelist koostööd sätestava lepingu pikenduse. Tiit Salumäe.

Möödunud nädalal külastas Eestit Ingeri Evangeelse Luterliku Kiriku piiskop Ivan Laptev. Taevaminemise pühal, 26. mail oli piiskop Laptev külas Haapsalu koguduses piiskop Tiit Salumäel.

27. mail oli piiskop Ivan Laptev koos piiskop Salumäega Tallinnas konsistooriumis, kus ta kohtus peapiiskop Urmas Viilmaga. Pikendati EELK ja Ingeri Evangeelse Luterliku Kiriku vahelist lepingut järgmiseks viieks aastaks. „Sellega kinnitasime vastastikust jätkuvat osadust ja partnerlust ühisel kirikutööl,“ toonitab peapiiskop Viilma sotsiaalmeedia vahendusel ning täpsustab, et alla kirjutatud leping sisaldab muu hulgas kokkulepet, et Ingeri kiriku kaudu toimub eestlaste teenimine Venemaa territooriumil ja EELK omalt poolt hoolitseb ingerlaste usulise teenimise eest Eestis. Leping kahe kiriku vahel sõlmiti 2011. aastal tollaste kirikujuhtide peapiiskop Andres Põderi ja piiskop Aarre Kuukauppi vahel.

Kohtumisel meenutati, et nõukogude perioodil teenisid just EELK vaimulikud Ingerimaal olevaid soomekeelseid kogudusi ja ingeri kogukonda, kuni Nõukogude Liidu lagunemise järel asutati iseseisev Ingeri Evangeelne Luterlik Kirik. Pärast seda on vastastikune koostöö jätkunud ja suhted on olnud aktiivsed. 

Samal päeval, 27. mail toimus kohtumine ka kultuuriminister Tiit Terikuga Peterburi Jaani kiriku teemal.