Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Juubilari pilk on suunatud tulevikku

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /


Ametisse seadmine aprillis 2022, Michael Schümers (vasakult), Merike Schümers-Paas ja dekaan Norbert Mecke. Erakogu.

Täna tähistab juubelit Saksamaal elav ja teeniv õpetaja Merike Schümers-Paas.

Nädal enne tähtpäeva toimunud veebiusutluses sõnab juubilar rõõmsameelselt, et kuna tähtpäev asetub suurpüha ehk nelipüha järgsesse aega, siis pidu ei tule. „Kolmapäeval on avatud maja ehk kõik teavad, et võivad neile sobival ajal sisse astuda. Pühapäeval pärast jumalateenistust pakun kohvi,“ ütleb Merike Schümers-Paas ja lisab, et paari aasta eest täitus tema pikaajaline unistus: „Lõpuks ometi sain töökoha kohalikus Kurhessen-Waldecki Evangeelses Kirikus. Ootasin 20 aastat, seni vabatahtlikuna tegutsedes.“

2001. aastal Bonnis E.E.L.K. Saksamaa eestlaste õpetajaks ordineeritud naine on viimased 18 aastat koos selle aja jooksul perre sündinud nelja tütrega elanud Landefeldi külas, kust ta kuu eest koos perega viie kilomeetri kaugusele Spangenbergi linna kolis ja koos abikaasa Michael Schümersiga Spangenbergi kirikus õpetajatena teenima hakkasid. Veel panustavad mõlemad ka EELK Saksamaa koguduse teenimisse.

„Vahetasime asukohta, aga kogudus on sama. Meil on kaheksa kirikut: üks linna- ja seitse külakirikut. Tulime külakirikust linnakirikusse,“ jagab õp Merike ja lisab, et ehkki tegemist on vaid 3000 elanikuga linnaga, on elumuutus siiski suur. Samuti märkab ta, et pereellu on saabunud uus etapp, kuna kolm tütart on jõudnud teismeikka.

Kolimine, laste sirgumine ja ümmargune tähtpäev on teda pannud enam mõtlema oma ülesande üle kogukonnas ja koguduses. „Nüüd on põnev küsimus, et mida vajab üks 50aastane naine. Milline on see teoloogia?“ mõtiskleb usutletav. Juubilari pilk on suunatud tulevikku: „Pigem huvitab mind, et kuhu edasi. Olen kõige olnu eest tänulik, aga pole koguja tüüp. Minu teoloogiline sõnum on, et ilu päästab maailma (Dostojevski). Pühakiri on täis põnevaid lugusid, mis näitavad Jumala käidud teed oma rahva ja kogu inimkonnaga. Otsin aktuaalsust: mida tähendab see täna meie jaoks, igaühe jaoks.“

Kolmveerand koormusega koguduseõpetaja ametis õp Merikese tööülesannete hulka kuuluvad jumalateenistused, ametitalitused, kodukülastused, usuõpetus koolides, kogukonnakohvikuga tegelemine, ringide ja töötubade juhendamine. Et hoida Eesti infovoogu ja innustada partnerlust EELK ja Saksamaa vahel, tõlgib ta pidevalt Eesti Kirikut saksa keelde, mida siis kohalik kirik edasi levitab.

Kätlin Liimets