Võimalus toetada Räpina kirikutorni restaureerimist

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Muinsuskaitseamet on otsustanud Räpina kirikutorni renoveerimist toetada 53 703 euroga. Koguduse juhatus palub annetusi omaosaluseks vajaliku summa kogumiseks.

Räpina kirik. Foto: Eesti Kiriku arhiiv

Räpina üks kindel maamärk on kirik, ametliku nimega EELK Räpina Miikaeli kirik. Jõudes Räpina asula piirile hakkavad silmad iseenesest otsima tuttavat punast torni, mille otsas on kuke kuju. See kirik on olnud sajandeid, seega mitmeid inimpõlvi tunnistajaks rõõmsatele sündmustele nagu ristimised, leer ja laulatused, kuid olnud ka viimaseks teele saatmise kohaks paljudele Räpina piirkonna inimestele.

Kirik on olnud vaikiv tunnistaja riigikordade muutusele, pakkunud tröösti ja lohutust keerulistel aegadel, olnud paljude ilusate kontsertide toimumiskoht ning jõuluõhtutel loonud õige jõulutunde paljude südamesse. Ilmselt igal Räpina kandi suguvõsal ja perel on kirikuga seoses oma lugu või mälestus.

Räpina kiriku ehitusaasta on 1785. Arhiivimaterjalidest selgub, et 1882. aastal ehitati kirikule uus lagi ja pandi plekist katus, katuserennid ja värvilised aknaruudud, kuid esile tuli ka tõsiasi, et torni puitosad on nii kõdunenud, et torn võib kukkuda ümber. Uue torni ehitamiseks hakati raha koguma. Vana torni puitosad lõhuti maha ja kiviosa kaeti ajutise katusega.

Uue torni ehitas ehitusmeister Vegener aastatel 1885–1886 arhitekt Guleka jooniste järgi. Uus torn sai endisega võrreldes palju saledam ja kõrgem ning oli enam kooskõlas kirikuhoone stiiliga. 1924. aastal värviti kiriku torn ja katus uuesti üle ning paigaldati veetorud ja -rennid. Viimati värviti tornikiiver ja katus üle 1990ndate teises pooles, millest peagi on möödumas 30 aastat.

Kunagine uhke punast värvi tornikiiver on aastatega kulunud halliks, torniosa puidust võre pehkinud ja vajab väljavahetamist. Majesteetlik valge hoone on vaikselt kaotamas oma väärikust. Kogudus on üritanud leida rahalisi vahendeid.

2023. aasta sügisel esitati taotlus toetuse saamiseks muinsuskaitseameti mälestiste taotlusvooru. Üle Eesti on paljud kirikuhooned väga kehvas seisus, seega konkurents rahalisele toetusele oli ülisuur ja seda enam oli rõõm, et Räpina kirikutorni renoveerimist otsustati toetada 53 703 euroga. Ehitustöid hakkab tegema OÜ Vana Maja.

Kui kunagi oli Räpina kogudus üks Eesti suuremaid maakogudusi, siis nüüd on ka selle koguduse liikmeskond kahanenud 300 inimeseni ja suured investeeringud muutunud üle jõu käivateks.

Iga projektitoetuse juures on omaosaluse nõue, samuti ei ole ettevõetavad ehitustööd lihtsate killast, seega on meil väga suur palve: kui teil on vähegi võimalik, siis palume teha annetus kirikutorni restaureerimiseks.

Kui 142 aastat tagasi kogusid meie esivanemad raha kirikutorni ehitamiseks ja said sellega hakkama, siis väga loodame, et meie suudame ühiselt selle torni säilitada ning leida omaosaluseks vajaliku summa. Iga annetus on suureks abiks.

Annetusi saab teha koguduse kontole: EELK Räpina Miikaeli kogudus

Konto number: EE442200001120054618

Selgitus: kirikutorni remont

Alati võib tulla lisainfo saamiseks või heade mõtete jagamiseks pastoraati. Kantselei on avatud teisipäevast neljapäevani kl 9–13, telefon 5663 1795.

EELK Räpina Miikaeli koguduse juhatus