Hea õpetaja Arho!

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed / Number:  /

Toompraost Arho Tuhkrul on 6. oktoobril juubel. Foto: Liina Raudvassar

Mäletan hästi seda 2018. a jaanuarihommikut, mil Sa mulle helistasid ja küsisid, kas ma võiksin tulla toomkogudusse tööle. See oli täiesti ootamatu, kuid otsustasin tulla uurima. Julge hundi rind on ju – haavleid täis.

Täna Sinu kutsele mõeldes ei kahetse ma hetkegi, et selle sammu astusin.

Olen juba üsna hulk aastaid lähedalt näinud, kuidas Sa EELK kõige olulisema koguduse elu juhid. Mind paneb imestama Sinu oskus koguda enda ümber oma ala parimaid asjatundjaid, suure südamega abilisi, tublisid kaastöölisi. Ja kuidas juhid kõiki kindla käega õiges suunas, samas jättes igaühele piisavalt vabadust oma ülesannete täitmiseks.

Elu toomkirikus ei ole lihtne. Vahel on üsna keeruline sobitada omavahel turistide vaatamisväärsusele, peapiiskoplikule kirikule ja päris tavalisele kogudusekirikule esitatavaid ootusi ja vajadusi. 

Aga just toomkirikus tunned Sa ennast tõeliselt koduselt. Väga sageli oled hommikul esimene ja õhtul viimane. Mängleva kergusega (vähemalt niimoodi see kõrvalseisjale paistab) lülitad Sa ennast ümber koguduse vaimulikult töölt sihtasutuse ning restaureerimise teemadele. Järgmiseks jagad mõne koguduseliikme rõõmu või muret, siis teed kiire ekskursiooni välismaalastele – ükski keel ei ole takistuseks … Ja juba lippad raadiosse salvestusele või kohtuma mõne olulise linna- või riigiametnikuga. Ei ole vist ühtegi teemat, mida Sa ei valdaks. Ja tegelikult ma ei teagi päris täpselt, kui palju on Sul rohkem ja vähem aulisi ameteid. 20? 25? Rohkem?

On hämmastav, et Sa leiad veel aega oma perekonna, lähedaste ja küllap vist sadade ja sadade sõprade jaoks.

Vahel, kui Sul on aega ja mõnus meel, siis oled pajatanud lugusid oma varasematest teenimiskohtadest. Nii mõnigi neist on päris uskumatu: olgu siis lood Suure Lombi tagant, Siberist või Süüriast. Kui Sa kord pensionile jääd ja saad kaunitele kunstidele pühenduda, siis pane need kindlasti kirja.

Olgu Sul siis Sinu esimesel päris juubelil palju lilli, liblikaid ja keerusaia. Aga mis kõige olulisem: hoidku Sind Jumal oma peopesa kumeruse sees.

Toomkoguduse rahva nimel
õpetaja Joel Siim