Kirikuloo seltsi sügiskonverents Põltsamaal

/ Autor: / Rubriik: Kuulutus, Teated / Number:  /

Eesti Kirikuloo Selts koguneb oma sügisesele koosolekule 18. oktoobril, seekord Põltsamaale, kus vaatluse all on üks Põltsamaa suurkujudest Carl Peter Ludwig Maurach (1824–1900) ja tema aeg – 19. saj teine pool Eestis.

Mõned pidasid Maurachi kõva käega koolimeheks, teised kiitsid tema imeilusat lauluhäält, mõned nimetasid teda imelikuks, teised jälle austasid teda kui agarat koguduseõpetajat. Carl Peter Ludwig Maurach on Eesti kiriku- ja kultuurilukku jätnud mitmesuguseid jälgi, olles nii liturgia- kui lauluraamatu-uuendaja, aga ka kooliinspektor. Veendunud luterlasena pidas ta vaimuvõitlust hernhuutlastega.

Tema produktiivne aeg jäi 19. sajandi teise poolde – eestlaste eneseteadvuse kujunemise perioodi. Ajastuloolise ülevaate annab konverentsil ajaloolane Andres Andresen. Milline oli tolleaegne Põltsamaa, sellest räägib kiriku- ja koduloolane Ursula Haava. Maurachi tegevusest liturgia- ning lauluraamatu-uuendajana kõneleb teoloog ja kirikumuusik Kristel Neitsov-Mauer.

Eesti Kirikuloo Seltsi konverents algab 18. oktoobril kell 9.30 Põltsamaa kiriklas aadressil Allika 1. Pärast ettekandeid ja palvust toimub ekskursioon Põltsamaal. Lähem informatsioon seltsi kodulehel www.kirikulugu.ee.

Osalejate arvu ülevaateks paluvad korraldajad kuni 15. oktoobrini registreeruda huvilistel aadressil toivo@kolmtalenti.ee.

Eesti Kirik