Laulupeod täidavad Heli Jürgensoni elu

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed / Number:  /

EELK teeneteristi tunnustusmärgi on pälvinud koorijuht ja muusikapedagoog Heli Jürgenson, kes oli möödunud suvel Viljandis toimunud vaimuliku laulupeo „Rõõm üle maa” kunstiline juht ja on eesseisval suvel toimuva üldlaulupeo „Iseoma” kunstiline juht.

Heli Jürgenson. Foto: Eesti Kiriku arhiiv

Heli Jürgensoni teekond koorijuhina sai alguse 1993. aastal, kui ta tegi pärast Tallinna Riikliku Konservatooriumi lõpetamist oma dirigendidebüüdi vaimulikul laulupeol. Pärast seda on ta aastate jooksul olnud vaimuliku laulupeo kunstiline juht lausa neljal korral. Nüüdseks on Heli Jürgenson valitud ka 2025. aastal Tallinnas toimuva XXVIII laulupeo „Iseoma” kunstiliseks juhiks.

Jürgensoni sõnul on tunnustusmärgi pälvimine tema jaoks väga suur au. „Kuna ma oma igapäevatööd teen eesti professionaalses muusikakultuuris ja suure laulupeo maastikul, siis mul on väga hea meel, et ma saan midagi oma erialasest professionaalsusest anda tagasi EELK-le, mille liige ma olen olnud oma tudengipõlvest peale,” lisab Jürgenson.

Just vaimuliku laulupeo ja teiste väiksemate laulupidude kogemusega on Heli Jürgenson loonud baasi, millega on väga hea vastu minna suurele laulupeole. Tema sõnul ei puudu vaimulik tunnetus ka eesootavalt üldlaulupeolt: „Suure laulupeo repertuaari otsingud on alati hästi laiad ja palju suurema mastaabiga. Kuivõrd minul on võimalus olla vaimuliku laulupeo järel ka suure laulupeo kunstiline juht ning minu elu on ka väga palju olnud seotud kirikuga, kirikukooridega ja vaimuliku muusikaga, siis vastavalt minu kunstilisele kontseptsioonile leiab laulupeo mõlema kontserdi programmist mitmeid vaimulikke laule ja koraaliseadeid.”

Laulupeolainel on Heli Jürgenson ka tänujumalateenistuse päeval. „Olen vastanud konsistooriumi kutsele jaatavalt ning tulen otse laulupeo seminarilt,” rõõmustab Jürgenson.

Sippie Guth