Kirikuloo professor pälvis tunnustuse 

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed / Number:  /

Tartu Ülikooli usuteaduskonnas ja EELK Usuteaduse Instituudis aastaid õppejõuna töötav ning Eesti avalikkuses kiriku teemadel aktiivselt sõna võttev kirikuloolane dr Priit Rohtmets pälvis EELK III järgu teeneteristi.

Priit Rohtmets. Foto: Eesti Kiriku arhiiv

„Tunnustuse saamine on suur au. Küllap on selle põhjuseks panus, mille olen viimase paarikümne aasta jooksul andnud luteri kiriku ja laiemalt Eesti usuelu ajaloo vallas,” rääkis kirikuloolane Priit Rohtmets Eesti Kirikule. Ta plaanib osaleda 13. oktoobri tänuteenistusel teeneteristi vastuvõtmiseks ja on tänulik selle tunnustuse eest. 

Küsimusele, kuidas kirik temani jõudis, vastas Rohtmets: „Olen juba alates lapsepõlvest kirikuga seotud olnud. Vahetult enne aastaseks saamist ristiti mind Tartus luteri vaimuliku Otto Tallinna poolt. Kirik on tulnud minu jaoks perekondlikku teed pidi, loomulikuna.”

Kirikuloolane märkis, et religiooni tähtsus tema elus kasvas tema selle aasta kevadel 98 aasta vanuselt lahkunud vanaema õhutusel, kes viis ta noorusajal Pärnu Eliisabeti kiriku pühapäevakooli. Just seal, Richard Võlli ja Andres Põderi juhendamisel, said alguse tema esimesed kokkupuuted kirikuga. 

Rohtmets selgitab, et kirikuloo eriala valik ei tulenenud noorpõlvekogemustest, vaid  sügavamast huvist ajaloo vastu. Küllap oli eeskujuks ka ajalugu õppinud vanem vend. Usuteadust õppides suutis ta aga leida harmoonia ajaloo ja teoloogia vahel.

„Usuteaduslik haridus kogu oma rikkuses on andnud mulle võimaluse ka iseennast usuliselt läbi katsuda ja kiriku ajalugu veidi teisiti kirjutada, kui seda teevad ajalooharidusega kolleegid,” märkis ta. Kirikuloolane rõhutab seejärel Elmar Salumaa mõtet: „Ei ole kirikut ilma teoloogiata.”  Ta leiab, et ka kirikuloo tundmine on kirikule enesemõtestamise seisukohalt erakordselt tähtis. 

Küsimusele, millised on tema karjääri olulised verstapostid, vastab kirikuloolane, et loodetavasti on kõige olulisemad hetked veel ees. Soov on jätkata õpetamist nii ülikoolis kui ka usuteaduse instituudis.  

Mirjam Veber

Eesti Kiriku praktikant