Diasporaakogudusi peaks siduma ühine inforuum

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed, Kogudus, Välis-Eesti / Number:  /

Möödunud reedel „istusid" virtuaalse laua taha EELK diasporaakoguduste ja kuulutuspunktide esindajad, et kirjeldada hetkeolukorda ja pidada plaani tuleviku kujundamiseks. Eestist osalesid videokonverentsil peapiiskop Urmas Viilma ja piiskop Ove Sander.

Piiskop Ove Sander. Foto: Liina Raudvassar

Eesti Kirik usutleb sündmusest ülevaate saamiseks piiskop Sanderit, kellest pärast piiskop Tiit Salumäe emerituuri siirdumist sai EELK diasporaa valdkonna eest vastutav piiskop.

Konverents toimus kahes osas: Euroopa ja Põhja-Ameerika koguduste osas toimus Zoomi vahendusel kohtumine erinevatel aegadel.

Piiskop toonitab, et kogudusliku elu tõhustamiseks on vajalik diasporaakoguduste esindajate viibimine ühises inforuumis, et tekiks senisest kindlam meie-tunne. Sellega seoses soovitas ta diasporaakogudustel hankida endale Eesti Kiriku digitellimus, mis lubab olla kursis EELK tegevusega ning mille kaudu võiksid välismaal asuvad luterlased oma tegevusest ülevaateid anda.

Millise hinnangu saab anda nendele videokonverentsidele?

Ove Sander: Minu arvates õnnestusid mõlemad hästi. Oli üllatavalt hea osavõtt. Põhja-Ameerikast ja Euroopast osales kokku ligi 50 koguduste ja tugikoguduste esindajat. Tegu oli  ju kahe konverentsiga, sest Ameerika ja Euroopa teemad on ikkagi natuke erinevad.

Kõige olulisem oli vaimsus, millega inimesed olid tulnud. Tõsi, mõned vaatasid ka pessimistlikumalt oma koguduse tulevikule, kuid valdav enamik nägi seda pigem positiivsetes värvides.

Küllap andis pessimismiks põhjuse kogudustes liikmete vähenemine ja mitmete eesti koguduste sulgemine. Kas on ka diasporaakogudusi, mis kasvavad?

Neid näiteid on. Vancouveri Kanadas võiks tuua esile hea näitena kasvavast kogudusest. Või Brüsseli, kust ma eile tulin, sealgi on väga hea potentsiaal. Ja need pole ainsad näited.

Millest konverentsidel räägiti?

Edasi lugemiseks:

Tee digitellimus

Oled juba tellija? Logi sisse