Tänumeele ja külvamise aeg

/ Autor: / Rubriik: Arvamus, Juhtkiri / Number:  /

Anti Toplaan. Foto: Toomas Nigola.

Pärast pikka ja sooja suve on kätte jõudnud sügis, mis tuletab meile meelde põhjamaist aastaaegade vaheldumist ja kutsub tegema ettevalmistusi sügistalviseks napima päevavalgusega perioodiks.

Rahvakalendri järgi viinakuul, mil enamik külvatud vilja ja istutatud taimi on oma saagi suureks kasvatanud ja need on aitadesse kogutud, võime mõelda, mille eest saame meie olla oma elust tänulikud ja millised on meie elu nähtavad viljad. Võime küsida, millist vilja ootavad meilt meie lähedased, sõbrad töökaaslased, aga ka Jumal. Milline vili jääb püsima ja milline ei täida talle pandud lootusi? Lõpuks kõik see, mida me oma sõnade ja tegudega külvame, kannab kas head või halba vilja. Ka külvamisest loobumine on üks võimalikest valikutest.

Meie endi tehtud valikutest sõltub see suund, mida mööda liigume ja elame. Kui oma elu võiks kujutada ühe päevana, siis mõistame, et kõike ei ole võimalik selle sisse mahutada. Meie valikud, mida peaksime oma elupäeva või -päevade jooksul tegema või jõudma, sõltuvad meie väärtushinnangutest ja prioriteetidest.  Koguduse ja iga kristlase ülesanne on kuulutada evangeeliumi nii sõna kui teoga.

On tõsi, et seal, kus on sinu süda, oled ka sa ise. Kui Jumal on kutsunud meid oma kaastöölisteks, läbib temalt saadud kutse kõiki meie valikuid, kuna mõistame, et see ei ole mitte ainult meie, vaid tema töö meie kaudu.

Meie kogudused on lõikustänupüha eel kavandanud ja teostamas oma sügistalviseid plaane. Kui me sellel nädalal valmistume tänama lõikuse andide eest, siis peatselt algab aasta kiireim, jõulude ja aastavahetuse eelne aeg. On päris palju asju, mida tuleb veel teha ja millega arvestada. Ennekõike peame kaaluma, kas meil on oma kavade teostamiseks ka aega ja vahendeid.

Ajalehe Eesti Kirik lugeja on küllap märganud, et lisaks ajalehe paberväljaandele on uuenenud väljaande koduleht ja lisandunud digitellimuste võimalus, mis on püsivas kasvutrendis. Kuigi ma ise eelistan ajalehte lugeda paberil, on digilehe olemasolul seda mugav vaadata või lugeda oma arvutist või telefonist siis, kui paberväljaannet ei ole parasjagu käepärast.

Eesti Kirik on üks väheseid väljaandeid, mis võimaldab paberlehe tellijatele ligipääsu ka väljaande digilehele. Need, kes on harjunud lugema ajalehti üksnes oma nutiseadmest, saavad selle Eesti Kiriku puhul lihtsalt vormistada ajalehe kodulehe kaudu. Kui keegi soovib lugeda vaid teatud artikleid, saab seda läbi digilehe teha alates järgmisest aastast. Oma kiriku ajaleht on kõigi kiriku liikmete ja töötegijate leht, aga me kuuleme selle lehe kokkuvõtteid ja tsitaate teinekord ka hommikustes ajalehetutvustuste või raadiosaadetes.

Meie kogudused valmistuvad sügistalvisel hooajal valima uusi koguduse usaldusisikuid ehk nõukogu ja juhatuse liikmeid. Praegu on aeg teha ettevalmistusi, vaatamaks koguduse keskel ringi, kes võiksid olla need kandidaadid, kes koos oma koguduse vaimulikega planeerivad ja tegutsevad lähiaastatel selle nimel, et kogudus võiks järgmisel perioodil kaasata enam kohalikke inimesi ja täita oma ülesannet soola ja valgusena.

Üheks selliseks võimaluseks, kus lisaks olemasolevatele vabatahtlikele võiksid osaleda ka tulevased koguduse usaldusisikute kandidaadid, on 2. novembril Tallinnas Mustamäe kirikus toimuv misjonifoorum, mis sobib kogukondadele ja kogudustele, kes soovivad areneda ja kasvada. Paarile järgnevale aastale suunatud õpikogukonna formaat on ellu kutsutud selleks, et meie koguduste olemasolevad ja tulevased aktiivsed liikmed saaksid võimaluse koos jagada oma koguduse toimivaid praktikaid ja õppida teistelt.

Misjonifoorumil osalejad saavad osa õpetustest, mis keskenduvad missionaalsele juhtimisele ja jüngerlusele. Koos teiste kogudustega luuakse tugevam võrgustik, mis võimaldab tihedamat koostööd, inspireerumist ja uute ideede elluviimist. Kõige selle juures on oluline ka ühine suhtlemise palveosaduses olemise aeg.

Hea vilja kandmiseks ei ole mitte kõik meie käes, vaid Jumal on see, kes laseb külvil kasvada, et see võiks kanda head vilja. Selleks kasvatab ta ka meid ja kasutab oma töös, et kõik, mida me teeme kas sõnaga või tööga, võiks tuua au talle, kes on meile kinkinud elu ja hoiab seda alal.

Anti Toplaan

piiskop, SA Ajaleht Eesti Kirik nõukogu esimees