46 aastat ustavat teenimist Rootsis

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed, Kogudus / Number:  /

Seitsme lapse isa ja peagi 13 lapselapse vanaisa, Göteborgi, Lääne- ja Lõuna-Rootsi koguduse õpetaja Jaak-Peeter Reesalu on Rootsi eestlasi vaimulikuna teeninud alates 1978. aastast. EELK tunnustab teda III järgu teeneteristiga.

Õpetaja Jaak-Peeter Reesalu. Foto: Reesalu erakogu

Kui kõik läheb nii nagu planeeritud, siis on õp Jaak Reesalu eeloleval lõikustänupühal koos abikaasaga Tallinna toomkirikus. Ehkki õpetaja Jaak Reesalu on pensionil, teenib ta kogudusi ikka edasi. „Nii nagu Jumal mulle jõudu annab!” ütleb ta Eesti Kirikule.

Jaak Reesalu on 1944. aasta eestlastest sõjapõgenike järeltulija, kes kasvas üles Lääne-Rootsis ja käis kohalikes koolides. Tema esialgne huvi oli keemia ja teoreetiline füüsika, mida ta asus õppima Göteborgi ülikoolis. Hiljem tegi kannapöörde ja siirdus Lõuna-Rootsi Lundi ülikooli usuteadust õppima.

1987. aastast algas EELK Göteborgi ja Lääne-Rootsi koguduse teenimine ja teda ordineeris järgneval, 1979. aastal peapiiskop Konrad Veem. Algusaastatel oli kogudus päris suur, umbes 800 liiget. Eestlasi oli piirkonnas paar tuhat, seega peaaegu pooled olid kogudusega seotud.

„Jumalateenistusi peeti kuues kohas: Göteborgis, Boråsis, Alingsåsis, Halmstadis, Uddevallas ja Lysekilis, laupäeviti ja pühapäeviti. Järjest olin reisimas ja jutlustamas. Mõned aastad töötasin ka kogudusetöö kõrval Volvos, kus ma tegelesin programmeerimisega ehk infotehnoloogiaga,” meenutab õp Reesalu.

Praeguseks on paljud koguduse liikmed surma läbi lahkunud ja kogudus on kahanenud paarisaja liikmeni. Jumalateenistusi peetakse nüüd peamiselt Göteborgis ja Alingsåsis.

Õpetaja Reesalu meenutab tänulikult nüüdseks juba igavikku lahkunud rootslast Per Gösta Strömbergi, kes eestlasi aitas kõik need aastad. Tema teenimise on üle võtnud noor kooliõpetaja, koorijuht ja organist Toomas Aadli.

Oli ka aeg, mil õp Reesalu panustas rohkem Lõuna-Rootsi eesti koguduses ja Kopenhaagenis. „Kogudus lõpetas oma tegevuse seal mõned aastad tagasi. Nüüd käin ainult kord aastas Malmös jõulujumalateenistust pidamas, nende omal soovil,” võtab väärika tunnustuse saanu jutulõnga kokku.

Kätlin Liimets