Usuvõitlus

/ Autor: / Rubriik: Päevateema ja palve, Pühapäevaks / Number:  /

Hedi Vilumaa. Foto: Kätlin Liimets

Ära lase kurjal võitu saada enese üle, vaid võida sina kuri heaga! Pauluse kiri roomlastele 12:21

Tuntud muinasjutt „Vaeslaps ja talutütar“ räägib lahkest vaeslapsest, kes saunas abivajajaid aidates jäi hilisel õhtutunnil üksi kuradi kiusata. Neiu aga talitas targalt ja tundis asja, tehes uksele ristimärgi, millest vanapagan üle astuda ei saanud. Nii takistas ta kurjale otsetee ja pääses hommikul lõksust eluga. Võitis kurja tarkuse ja nutikusega, põlgamata tühiseks peetud abilise õpetust. Vaeslapse võitlus lõppes küll õnnelikult, aga küllap teame järgnenut ja muinasjutu lõppu.

Muinasjuttude pedagoogiline funktsioon kõikide vanuserühmade jaoks on üldtuntud. Need õpetavad väikeseid ja suuri kuulajaid maast-madalast eristama head ja kurja, õiget ja valet ning näitavad õigeid käitumismustreid. Piiblilugusid saame täpselt samamoodi vaadelda – need pakuvad lisaks inimestevaheliste suhete analüüsile välja veel võimaluse mõtestada oma elu koos Jumalaga ja Jumala loodud maailmas. See vaade on avaram ja hõlmab maise poole kõrval ka igavikulist. Mõlemal juhul juhatatakse kurja seljatama tarkuse ja heaga.   

Hea ja kurjaga puutume kokku läbi elu – kord rahu- ja kindlameelselt, kord võitlusväljal. Mõlemale anname enese ja lähedaste eludes maad ise, kuid mõlemaga võime kohtuda ka ootamatult. Vaevalt headus kohutab, aga kurjus küll. Jumalat tundes ja elementaarse religioosse kirjaoskusega varustatuna oleme kurjaga kohtumiseks ette valmistatud nii nagu vaeslaps ristimärki kasutades. Selle kõrval on suurepärane, kui ka väiksemagi hea ära tunneme, selle eest tänada ja seda kasutada taipame.

Hedi Vilumaa

Palve

Issand, hoia meid kõigest kurjast ja lase meil taevatarkusega minna head külvates ja jagades läbi elu.