Piiskop Ove Sander oli külas kümnel Virumaa kogudusel

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed, Kogudus / Number:  /

Neljapäeval, 10. oktoobril külastas Põhja-Eesti piiskopkonna piiskop Ove Sander koos abikaasa Liinaga Viru praostkonna läänepoolseid kogudusi. See oli jätk suvisele ringkäigule, mis hõlmas Viru praostkonna idapoolseid kogudusi. Piiskoppi ja tema abikaasat oli sellel reisil saatmas Rakvere koguduse õpetaja ja Virumaa praost Tauno Toompuu.

Piiskop Ove Sander (keskel piiskopisärgiga) on jõudnud Viru praostkonna tuuril Haljala kirikuaeda. Teda saadavad koguduse juhatuse esimees Margus Punane, diakon Ahti Bachblum, Haljala alevikuvanem Margus Laigu ja õpetaja Urmas Karileet. Foto: Liina Sander

Külaskäik algas varahommikuse armulauaga palvusega Käsmu kirikus, mille viisid läbi õpetaja Urmas Karileet ja organist Liivia Hübner. Selliseid hommikupalvusi on Käsmu kirikus peetud juba üle kaheksa aasta ja nii igal päeval.

Nelja altari koguduses

Piiskop palus õnnistust ingliskeelsele piiblikommentaarile, mille ta ise oli New Yorgist toonud sealse koguduse juhatuse esimehe Erik Pensa kingitusena Käsmu kogudusele. Palvuse järel oli külalisi ja koguduserahvast ootamas kohvilaud maitsvate võileibadega.

Külalised said näha kirikuaias kasutuses olevat kolumbaariumi, mille kaunis disain on muljetavaldav. Külalisi olid tulnud tervitama juhatuse esimees Kaie Kase ja aseesimees Heino Laanemets.

Järgnevalt võõrustasid reisiseltskonda juhatuse esimees Õie Alt ja Tiiu Strauss „nelja altari koguduses“ – selle nime on Ilumäe kogudusele andnud piiskop emeeritus Tiit Salumäe. Tõesti, altareid on neli, neist kaks kirikus ja kaks kogudusemajas. Neist ühe, mis on pühendatud talurahvale, on teinud preester Einar Laigna.

Imetleti nii ilusat kirikut kui hiljuti kirikusse jõudnud kaunist maali, mis kujutab Kristuse kirgastamist ning ühtlasi ootab toetusi restaureerimiseks. Õie Alt on olnud koguduse mitmete edukate projektide elluviijaks.

Esku kabelist Haljala kirikusse

Edasi külastati Esku kabelit, mille heakord koos ümbritseva kalmistuga jättis samuti suurepärase mulje. Kuigi kabelis ei ole regulaarset jumalateenistuslikku elu, on see siiani laulatajate üheks lemmikpaigaks oma müstilise atmosfääriga, asub ju kabel kauni männimetsa keskel. Esku kabel kuulub Haljala kogudusele ja seda haldab selleks ellu kutsutud sihtasutus, mida juhib Vello Väinsalu, kes oli lahkelt teelisi tervitamas.

Haljala kirikus tervitasid piiskoppi ja tema teekaaslasi diakon Ahti Bachblum, juhatuse esimees Margus Punane ja Haljala alevikuvanem Margus Laigu, kes juhib ka Haljala Kiriku sihtasutust.

Haljala kiriku hiljuti pühitsetud fassaad ei ole lihtsalt kaunis, vaid ilmsiks on tulnud rida kultuuriloolisi fakte. Mitmed nišid on avatud, üks välisseinas ilmselt kiriku ehitamise ajast 1422. Taas tunti rõõmu soojast kohvist ja kohvikõrvasest.

Praostkonna keskus Rakveres

Rakvere Kolmainu kirikus käis kibe töö, millesse olid haaratud  juhatuse esimees Olev Rohumäe ja enamik juhatuse liikmetest. Nimelt pandi üles Arvo Pärdi näitust. Tõsteti üles ka altariesine vaip ning avaldati austust piiskop Arnoldus II Annebatile, kelle hauakivi on Rakvere kirikusse jõudnud kunagisest lähedal asunud frantsisklaste Mihkli kloostrist.

Lisaks kiriku kõrval asuva kogukonnamaja külastusele oli võimalus kuulata (erandkorras, sest kell oli juba kaksteist läbi) Arvo Pärdi komponeeritud kellamängu Kyrie, mis lõpeb rõõmsate ja äratuntavate helidega laulust „Juba linnukesed“.

Tihedasse külastuspäeva mahtus lõunasöök Rakveres Bonzais, kus oli võimalik nautida armastatud muusiku Bonzo enda poolt valmistatud roogasid. Söögilauas leidis aset tore vestlus õpetaja Margit Nirgiga.

Viru-Jaakobis, Simunas, Väike-Maarjas ja Tamsalus

Lõuna järel peatuti Viru-Jaakobis, kus olid reisiseltskonda vastu võtmas vanglate peakaplan õpetaja Tarmo Linnas abikaasaga, koguduse juhatuse esimees Juhani Seilenthal ja noor imesõbralik kirikukass. Taas oli võimalus külastada pühakoda ning pastoraadis koos lahke pererahvaga tass kohvi juua.

Järgnevalt külastati ühte Eestimaa suurimat maakirikut Simunas. Tõdeti koos õpetaja Enn Salvestega, et need ajad, mil kihelkonnas elas 10 000 elanikku, on ajalugu ning kirikuskäijaid napib. Kogudus majandab hästi oma varasid ning nende toel on hiiglasuur kirik saanud endale uue ja kauni tsinkplekk-katuse.

Edasi viis tee Väike-Maarjasse, mis võlus kõiki oma valguse ja helgusega. Kirik on suurepärases korras, veel on tunda värvilõhna, kuigi remondist on möödas juba aastaid. Tänati ühiselt Jumalat õpetaja Ahto Mäe eest ning Tema armastuse ja panuse eest sellesse pühakotta. Külalisi olid vastu võtmas diakon Valdek Hang ja juhatuse esimees Kaire Kislov.

Tamsalu koguduse trepil oli piiskoppi ja tema saatjaid tervitamas rõõmsameelne ja külalislahke koguduse kaastööline Nadja Vainus. Mõeldi tänus heale koostööle Tapa vallaga, et kogudus saab oma jumalateenistusi pidada modernses ja soojas pühakojas. Meenutati samuti vaimulik Teet Korstna rolli koguduse rajamisel. Kõlama jäid mõtted pühapäevakooli ruumide väljaehitamisest ning soov pidada jumalateenistus igal pühapäeval.

Õhtu jõudis Kadrinas

Pika reisipäeva õhtusse jõudes tervitasid piiskoppi, tema abikaasat ja praosti soojades tuledes Kadrina pastoraat ning õpetaja Meelis-Lauri Erikson abikaasaga. Vaevalt oli tere öeldud, kui lahke pererahvas ulatas külalistele kingikotid värske leiva ja hoidistega.

Imetleti kaunist pastoraati, kuulati Läti orelimeistri Carl Alexander Hermanni valmistatud oreli sumedat kõla ning peeti ühispalvus imelise keskaegse kiriku altari ees.

Piiskop Ove Sander pidas palvused kõigis külastatud kirikutes.

Piiskop Ove Sander: „Olen väga tänulik. Olen tänulik praost Taunole, sest leida selleks kaks pikka päeva ning valmistada kogu ringkäik ette, see ei ole iseendastmõistetav. Südamlik tänu kõigile vaimulikele, juhatuseliikmetele, töötegijatele ja koguduste esindajatele, kes leidsid võimalust nendel kohumistel osaleda. Tänu ja kiitus Jumalale. Viru praostkond on nooruslik, tulevikku vaatav, ühtehoidev ning armastav pere. Olgu Issanda arm, õnnistus ja hoidmine teiega nagu kõikide Eestimaa kogudustega ja meie õdede ja vendadega väljaspool Maarjamaa piire.“

Eesti Kirik

Galerii: Liina Sander