Notre-Dame’i katedraali jõuab Estonia klaver

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Peapiiskop Urmas Viilma õnnistas 14. oktoobril Estonia klaverivabrikus Estonia klaveri, mis saadetakse Eesti annetajate kingitusena Pariisi Notre-Dame’i katedraalile. Jumalaema kirik sai rängalt kannatada 2019. aasta tulekahjus, katedraal taasavatakse 8. detsembril 2024.

Klaverivabriku juht ja EELK Toetusfondi nõukogu esimees Indrek Laul (vasakult), roomakatoliku kiriku Tallinna piiskopkonna piiskop Philippe Jourdan ja EELK peapiiskop Urmas Viilma koos kingitava klaveriga. Foto: Tiit Mõtus

„Mul on hea meel, et teiste riikide sekka, mis on Notre-Dame’i taastamist toetanud, asub nüüd ka Eesti,“ sõnas peapiiskop Urmas Viilma, lisades, et on üsna sümboolne, et Pariisi Jumalaemale pühendatud katedraali taastamiseks teevad omapoolse tähendusrikka annetuse Jumalaemale pühendatud maa – Maarjamaa – ettevõtjad. Estonia klaverivabrik ja klaver ise, mis Jumalaema kirikusse jõuab, kannab Maarjale pühitsetud maa Estonia nime.

Õnnistamiskõnes väljendas peapiiskop rõõmu, et ligimesearmastuse sillaks luterlastelt katoliiklasteni on saanud Kirikufond – EELK Toetusfond. „See klaver on ka sümboolne kingitus Eesti katoliku kiriku 100. aastapäevaks. Näen kristliku maailma tulevikku just sellises piire ületavas koostöös,“ kõneles Viilma.

Katoliku kiriku Tallinna piiskopkonna piiskop Philippe Jourdan ütles Eesti Kirikule, et idee tuli luterlikult kirikult ning Kirikufondilt ja tema vahendusel lepiti kokku klaveri saatmine Pariisi juba eelmisel suvel: „Notre-Dame’ist tuli vastus, et nad tänavad Jumalat sellise ettepaneku eest. Klaver paigutatakse ruumi, kus kirikukoorid valmistuvad liturgiaks. Pariisi peapiiskop soovib, et taastatud Jumalaema kiriku avamine kujuneks oikumeeniliseks sündmuseks. Seega on väga hea, et Eesti poolt läheb klaver luterliku kiriku tõukega.“

Kirikufondi juhataja Janek Mäggi juhtis tähelepanu, et tegu on esimese Kirikufondi kogutud annetusega, mille siht ulatub Eestist välja. Ühtlasi annab Eesti ettevõtjate annetatud klaver Jumalaema kirikus Eesti inimestele Pariisi külastades põhjuse seda sinna vaatama minna.

Klaveri loomist toetasid 13 Eesti ettevõtjat ja transpordi klaverivabrikust Jumalaema kirikusse korraldab heategevusena transpordi- ja logistikaettevõte DSV. Kirikufond (täisnimega SA EELK Toetusfond, www.kirikufond.ee) on asutatud 9. jaanuaril 2018. Fond kogub heategevuslikke annetusi EELK kirikute toetuseks, nii kirikuhoonete renoveerimiseks ja korrastamiseks kui ka vaimuliku töö tegemiseks. Annetusi saab teha fondi kodulehel www.kirikufond.ee/anneta/.

Kätlin Liimets