Ajalookonverents „Kultuurilooline Liivimaa” Valgas

/ Autor: / Rubriik: Kuulutus, Teated / Number:  /

Valga Muuseum viib 8. novembril 2024 Valga Kultuurikeskuses läbi VIII Eesti-Läti ajalookonverentsi „Kultuurilooline Liivimaa”.

Kuna Valga/Valka oli nii ajaloolise Vana-Liivimaa konföderatsiooni kui ka hilisema Liivimaa kubermangu keskmes, pühendubki tänavune Eesti-Läti ajalookonverents Liivimaaga seonduvale.

Laura Kreigere-Liepiņa Läti Rahvusraamatukogust kõneleb konverentsil kuningas Stefan Batory tegevusest Liivimaal Poola võimu ajal. Ajaloolane Ott Sandrak keskendub oma ettekandes Valgale kui Liivimaa tsentrumile läbi kesk- ja uusaja ning mõtestab lahti Liivimaa mõiste. Akadeemik Karl Pajusalu räägib liivlastest ja liivi keelest Eesti-Läti piirialadel. Indra Jaunzeme Liivi muuseumist  Staiceles kõneleb liivi talutüüpidest, perekonnalugudest ja legendidest Rozēni küla näitel. Konverents jätkub Valdo Prausti (Eesti Jalgrattamuuseum) ettekandega põlistest Liivimaa-suunalistest teedest.

Konverentsil osalemine on tasuta, kuid lõunasöök on omal kulul. Vajalik on siiski eelnev registreerimine! Palutakse registreerida ennast konverentsile enne 5. novembrit või kirjutada priit@valgamuuseum.ee, võib ka helistada telefonil 766 8868. Konverents algab kohvilauaga kell 10.30 ja loengulise osaga kell 11 ning lõpeb hiljemalt kell 16.30.

Konverents on mõeldud kõigile ajaloohuvilistele ja on kakskeelne (eesti ja läti) ning varustatud sünkroontõlkega. Ürituse korraldab Valga Muuseum koostöös Valga vallavalitsusega ning seda toetab Eesti Kultuurkapital.