Hugo Lepnurm 110: õpilased meenutavad suurkuju

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed, Looming / Number:  /

31. oktoobril möödub Eesti „orelitule valvaja“ Hugo Lepnurme sünnist 110 aastat. Sel puhul toimub 2. novembril kell 12 Tallinna toomkirikus kontsert „Hugo Lepnurmele mõeldes“, kus esinevad tema õpilased, õpilaste õpilased ja kolleegid-kaasteelised.

Oma õpetajast Hugo Lepnurmest rääkisid Eesti Kirikule Kadri Ploompuu (paremal) ja Kristel Aer. Foto: Sippie Guth

Kontserdi ootuses ja Lepnurme meenutades jagasid mõtteid tema õpilased ning kontserdikorraldajad Kadri Ploompuu ja Kristel Aer.

„Organistid kipuvad olema sellised, et kui nad ise ei mängi, siis nad väga ei tule kontserdile,“ naerab Kristel. Ta jätkab: „Seda üldse mitte halvas mõttes, inimesed on lihtsalt väga hõivatud, midagi ei ole teha. Aga kui nad juba ise mängivad, siis nad igal juhul on kohal ja seega on rõõm, et sellel kontserdil on andnud nõusoleku mängida 17 organisti.“

Olles kõige algus ja ots

Nii Kadri kui Kristel nendivad, et sellest tähtpäevast ei saa lihtsalt üle ega ümber. „Hugo Lepnurm teatud ajal oligi kõige algus ja ots. Kõik organistid, kes tema juures on õppinud, kes nüüd edasi tegutsevad ja kes ka ise õpetavad, nende kõigi teed jooksevad Lepnurme juurde kokku,“ lisab Kristel.

Avades tausta, kuidas just selline kontserdimõte sündis, tõi Kadri välja kaks südameasjaks saanud eesmärki: korraldada kontsert kindlasti Tallinna toomkirikus, millega Lepnurm oli väga tihedalt seotud, ning kaasata võimalikult palju organiste. Koostöös Eesti Orelisõprade Ühinguga, mille eesotsas on Kristel, saigi lumepall veerema.

Repertuaari osas ei seatud muud ettekirjutust, kui et teose valik peaks olema mõeldes Lepnurmele, mida kajastab ka kontserdile valitud pealkiri.

Sünnipäev usupuhastuspühal

„Ma võin enda koha pealt rääkida, et kuna Lepnurme sünnipäeval on ka usupuhastuspüha, siis mina mängin ühe teose, mis on seotud just usupuhastuspühaga, st „Üks kindel linn ja varjupaik“,“ jagab Kristel.

Edasi lugemiseks:

Tee digitellimus

Oled juba tellija? Logi sisse