Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Tähtpäev oli Kärdla kirikul

/ Autor: / Rubriik: Kogudus, Uudised / Number:  /

Hiiumaal asuval kirikul on vanust 160 aastat. Pühapäeval, 29. oktoobril tähistati seda jumalateenistusega.

Pidupäeva jumalateenistus kogus kirikusse tulijaid lähemalt ja kaugemalt. Ants Vahtras

Ristijale Johannesele pühitsetud ja mõne aasta eest põhjalikult restaureeritud kirikus oli läinud pühapäeval tõeliselt uhke päev, sest saarele oli pidupäeva puhul saabunud külalisi lähemalt ja kaugemalt – piiskop Joel Luhamets Tartust ja praost Anti Toplaan Saaremaalt. Kutsutute seas olid ka Hiiumaal tegutsevate teiste konfessioonide – õigeusu ja baptistikoguduse – vaimulikud. Kohal oli ka Hiiumaa vallavanem Hergo Tasuja ning Hamina sõpruskoguduse kaheksaliikmeline grupp eesotsas kolme vaimulikuga.

Hiiumaa kogudusi teeniv õpetaja Hüllo-Kristjan Simson ütleb, et tavapäraselt käib jumalateenistustel tosin inimest. Suvel, kui elu saarel vilkam, on kirikuski rahvast rohkem. Arvukam oli seegi jumalateenistus, pea 100 inimest, ja kuulati tänuliku meelega piiskopi jutlust. Kirikus oli tänu maaküttesüsteemile soe ning tortigi sai. Küpsistest valmistatud kaks torti olid erilised, sest ühte kaunistas kiriku foto 19. sajandist, teist aga uue, remondijärgse välimusega kiriku pilt.

Jumalateenistusel teenis kaasa koguduse kammerkoor Rita Leplandi juhendamisel, sest koori peadirigent Endrik Üksvärav pidi muude ülesannete tõttu mandrile minema. Orelil mängis koguduse organist Kristiina Roots. Tähelepanu vääriv on kindlasti asjaolu, et koguduse kooril on vanust rohkemgi kui praegusel kirikul – nimelt tähistatakse kahe aasta pärast koori 170. sünnipäeva. Kui jumalateenistus oli pühapäeval, siis sellele eelnenud õhtul oli kirikus kaunis kontsert, mis oli samuti kiriku aastapäevale pühendatud. Hiiumaa kammerorkester Endrik Üksvärava juhatusel esitas Mozarti, Haydni, Tüüri ja Elleri teoseid. Kuulajaid oli tulnud samuti sadakond inimest.

Kärdla kirik on algselt ehitatud Kärdla kalevivabriku töölistele ja omapäraseks tegi 1863. aastal valminud pühakoja avatud viilutorn kella ja metallristiga. 1929. aastal annetati kogudusele uus kell ja algse viilutorni ümber, mis meie kliimas nähtavasti lagunema kippus, ehitati puidust üsnagi tavapärane torn. Uue kellatorni varju jäi paraku ka pühakoja uhke roosaken.

Nüüd on kirik tänu Enn Kunila toetusele ja Kärdla Kiriku Sihtasutuse eestvedamisele restaureeritud ja taaspühitsetud jaanipäeval kolm aastat tagasi. Kärdla on ainuke Hiiumaal asuv köetav kirik. Nii ei pidanud pidupäeval keegi külmetama ning kõik võisid rahulikult päeva nautida ja südamest Jumalat tänada.

Rita Puidet