Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Ja anna meile rahu

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Pühakoda on paik, kus avaneb taevas ja ergastub palvemeel. Joel SiimKuigi hea on iga päev palvetada, aga ka pidevalt palves olla, pööratakse palvele eriliselt tähelepanu tuhkapäevaga alanud paastuajal, mis jätkub kannatusajaga märtsis. 2. märtsil tähistati ülemaailmset palvepäeva. 

Palve imet oleme kõik kogenud. Mäletame ja kinnitame, et laulsime oma riigi vabaks ja isamaalistel kogunemistel laulame taas hardalt «Looja, hoia Maarjamaad ja andesta meile me vead». Teame ju kõik Tõnis Mäe laulu «Palve» Villu Kangru sõnadele. Kas olemegi kogu rahvana ühiselt muu kui vabaduse eest nii suure väena palvetanud? Ega vist.
Sel aastal kutsuvad Tõnis Mägi ja Jaan Tammsalu kavaga «Eesti palvetab» rahvast taas palvemeelele, et palve väega muuta elu Eestis paremaks. Seni on palvetatud Kuressaares, Raplas ja Viljandis, järg on 31. märtsil Põlvas. Ja ärgem jätkem juuli lõpupäevadel toimuval Kristuspäeval oma väge ilmutamata. 
 
Häid nõuandeid
Paastu- ja kannatusaja üks mõte ongi oma vigade tunnistamine ja püüd saada paremaks inimeseks. Juba teerajaja Johannes ristis inimesi meeleparanduseks veega ja kuulutas tulevast (Mt 3:11), meie igapäevases palves palume õpetatud sõnadega «Anna meile andeks meie võlad», millega kahetseme oma vigu.
Häid nõuandeid eluks jagas apostel Paulus nii roomlastele kui tessalooniklastele, kutsudes palvetama üksteise eest, hoidma omavahel rahu ja tunnustama neid, «kes teie seas tööd teevad ja teid Issandas juhatavad ning noomivad». Ka kutsus Paulus taotlema alati head üksteisele, pidama kinni heast, hoiduma kurja eest, julgustama ja aitama pelglikke ning nõrku. «Rõõmustage alati, palvetage lakkamatult, tänage kõige eest – sest see on, mida Jumal teilt tahab Jeesuses Kristuses!» kinnitas Paulus (1Ts 5:16–18).

Ühises palves
Märtsi esimesel reedel tähistatakse organisatsiooni World Day of Prayer eestvõttel umbes 170 riigis maailma palvepäeva, mida teatakse ka naiste palvepäevana. Selle aasta teemaks on «Valitsegu õiglus» ja palvetekstid on ette valmistatud Malaisias koostöös Ameerika Ühendriikides paikneva peakorteriga. Palvepäeva jumalateenistusel loetakse palveid, kuulatakse jutlust ja muusikat.
Kümmekond aastat tegutseb ka Eestis organisatsiooni ametlikult registreerimata väike haru, keda esindab maailmaorganisatsioonis Tallinna Jaani koguduse pühapäevakooliõpetaja Katrin Oidjärv. Katrin ütleb, et palvepäeva tekstid on igal aastal eri riikide kristlike naiste koostada. Ja täpsustab: «Palvetekstid puudutavad kõiki inimesi üle maailma, tutvustades põgusalt meile kaugete maade majandus-, kultuuri- ja palveelu.»
Eestis korraldatakse Katrini sõnul jumalateenistus igal aastal eri konfessiooni kirikus, sel aastal toimus see Tallinna metodisti kirikus. Nagu ikka, loeti ette ka eesti keelde tõlgitud palvepäevatekst, kuhu lisati konkreetselt Eestit puudutavaid palveid. Jutlustas pastor Olav Pärnamets, laulsid Tallinna oikumeeniline naiskoor ja kohaliku koguduse muusikud.
Olgu Jumala rahu kõikidega ja paistku tema valgus kaugele, nagu ütleb ka organisatsiooni moto: «Ega süüdata ka lampi ja panda vaka alla, vaid lambijalale, nii et selle valgus paistab kõigile majasolijatele» (Mt 5:15).
Rita Puidet

Palvepäevi aastal 2012
Eesti Evangeelse Alliansi palvenädal 8.–15. jaanuarini
Kirikute Maailmanõukogu kristliku ühtsuse palvenädal 18.–25. jaanuarini
EELK tuhkapäeva palvepäev 22. veebruaril
Maailma palvepäev 2. märtsil
Ühinenud Piibliseltside palvepäev 6. mail