Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Mõeldes neile, kes jäid kindlaks

/ Autor: / Rubriik: Uudis / Number:  /

Kaheksandat aastat tähistatakse 22. septembril riigikogu otsusega riikliku tähtpäevana vastupanuvõitluse päeva, et tänada Eestile elanud eestlasi, kes ka võõrvõimu trotsides jäid kindlaks oma aadetele. See on päev meenutamaks metsavendade katsumusi, poliitvangide meelekindlust ja üldrahvalikku vastupanutahet, mis läbi okupatsiooniaastate tunglana tuha all hõõgus. Kindlasti on vastupanuvõitluse päeval paslik meenutada sedagi, et just kirik oli keerulistel aegadel ainus legaalne institutsioon, mis hoidis rahva lootust saada kord taas riiklikult vabaks.
Hommik algas mälestustalitusega Metsakalmistul Otto Tie­fi kalmul, kus kõneles justiitsminister Urmas Reinsalu. 22. septembril 71 aastat tagasi pidas Otto Tiefi valitsus oma viimase istungi.
Traditsiooniks saanud teemapäeva lahutamatuks osaks on riigivanemate mälestusteenistus, mis sel aastal peeti Paide Püha Risti kirikus. «See on meile suureks auks,» kinnitas koguduse õpetaja Kari Tynkkynen, tutvustades Eesti Kirikule teenistuse käiku. Eesti hümniga alanud teenistusel süütas Järva maavanem Alo Aasma 16 küünalt riigivanemate mälestuseks. Kõnega ustavusest, riigimehelikkusest ja lootusest esines peapiiskop Urmas Viilma, Eesti Endiste Metsavendade Liidu juhatuse esimees ja endine metsavend Arnold Ojaste ning Konstantin Pätsi muuseumi juhatuse esimees Trivimi Velliste.
Kaasa teenis Järva praostkonna abipraost Tõnu Linnasmäe. Musitseeris koguduse ansambel organist Olaf Lääne juhendamisel. Peapiiskop Viilma avas kirikuseinale paigutatud mälestustahvli, mis on pühendatud Järvamaa metsavendadele. Pärast ühislauluga «Hoia, Jumal, Eestit» lõppenud mälestusteenistust anti peapiiskop Urmas Viilmale Eesti Endiste Metsavendade Liidu poolt üle teeneterist, millega organisatsioon tänab isikuid, kel on teeneid metsavendluse pärandi hoidmisel.
Liina Raudvassar