Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Peeter Sink – tundliku värvimeelega maalikunstnik

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed / Number:  /

Mälestusi oma isast jagas näituse avamisel Tunne Kelam.
Tiiu Pikkur

Tallinna Jaani kirikus on kuni 4. juunini avatud maalinäitus „Värvid igaviku teel“. Maalide autor on eesti vaimulik, maalikunstnik ja luuletaja Peeter Sink.

Kunstniku maalid on kantud omaaegsetest kunstistiilidest ja vaimsuse märkidest, olles samas äratuntavalt isikupärased, neid iseloomustab maalimisrõõm, suurepärane kompositsioonitaju ja tundlik värvimeel. Tema arvukad maastikuvaated on enamasti loodud lähtuvalt vahetust looduselamusest, ent ka nendes näiliselt pretensioonitutes töödes avaldub kunstniku tõsine vaimne seisukoht, tavatähendusest avaram maailmatunnetus ja kunstnikule nii sõnas kui visuaalses väljenduses omane poeesia.
Pilistverest pärit Peeter Sink (1902–1957) lõpetas 1919. a edukalt Riigi Kunsttööstuskooli maalikunsti erialal Nikolai Triigi, Ants Laikmaa jt juhendamisel. Sõprus ja koostöö sidus teda aastate jooksul Eduard Viiralti, Roman Nymani ja Günther Reindorffiga.
Kogenud aastal 1920 usulist pööret, pühendus ta vaimulikule tööle, oli rahvusvahelise kristliku noorteliikumise Chris­tian Endeavor reisisekretär, hiljem juht ja Eesti pühapäevakoolide allianssliidu reisisekretär, oli aktiivne raudteelaste kristlikus ühingus.
Tallinnas juhtis koos Eugen Tanneriga evangeeliumi vennaste ühingu Saalemi kogudust. 1955–57 oli Sink EELK Elva koguduse vaimulik. Maalimist harrastas ta muu tegevuse kõrval, esinedes oma töödega mitmetel vabariiklikel kunstinäitustel.
Peeter Sink on kirjutanud ka luuletusi, neid on viisistanud tema abikaasa Marje Sink. Tema eluajal ilmus kolm luulekogu: „Sügavuste helid“ (1924), „Kõrveteel“ (1928) ja „Varjude maal“ (1936). 1962. aastal anti Torontos välja tema luulevalimik „Rännutee laulud“ ning autori 100. sünniaastapäevaks on ilmunud ülevaatlik luulekogu „Taeva vari“.
2006. aastal ilmus kunstniku maale tutvustav raamat, mille kirjastasid Tunne ja Mari-Ann Kelam. Täna hindavad asjatundjad tema loomingut Eesti kunstipärandi kontekstis oluliseks ja seda isikupäraselt rikastavaks.
Tiiu Pikkur