Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Rootsi-Mihkli kiriku jõululaat oli rahvarohke

/ Autor: / Rubriik: Uudis / Number:  /

Helen Vähi müügiletil rõõmustasid silma jõuluvanad, päkapikud, küünlad ja jõuluehted.
Tiiu Pikkur

Rootsi-Mihkli koguduses on jõululaata juba paarkümmend aastat peetud. Et see üks populaarne üritus on, näitas ka tänavune laat, mis 8. detsembril peeti.

Vihmasel laupäevahommikul mööda Rüütli tänavat kõndinut kutsus Rootsi-Mihkli kiriku väravas sisse kiikama jõuluvana. Seda kutset ei saa omati eirata.
Juba õues käis elav kauplemine: pakuti Nõva kandi leiba, Pakri saare suitsuliha ja muud hõrgutavat. Kiriku keldriruumides hakkas aja kulgedes kitsaks jääma, rahvast muudkui vooris ja õpetaja Patrik Göransson oli kõiki rõõmsalt tervitamas.
Mida pakuti? Mitmesugust jõulukraami, nii söödavat kui ka käsitöid, mänguasju, vanavara, raamatuid jpm. Üle laadasaali levis magus glögilõhn: Tõnis Kark ja Sten Berg pakkusid maitsvat Rüütli glögi. Osta sai samuti Rootsist toodud karastusjooke ja omatehtud kooke.
Laadal oli ka Saksa Lunastaja kogudus. Õp Matthias Burghardt ütles, et Saksamaal on jõulutoidud enam-vähem samad kui Eestiski, hapukapsas on sealgi laual. „Minu lapsepõlvekodus jõululaupäeval peaaegu ei söödudki, tavaliselt praemuna vm. Käisime surnuaias, siis kirikus, sealt koju, kus oli kinkide jagamine ja jõulupalvus kuuse all. Päris söök oli alles esimesel jõulupühal.“
Õp Göransson leiab, et Rootsi ja Eesti jõulud on üsna sarnased. „Võib-olla on erinevus see, et Rootsis peetakse 13. detsembril luutsinapäeva. Nii teeme seda ka siin kirikus. Advendiaeg on Rootsis inimestel väga armastatud aeg. Kui Eestis käiakse palju jõululaupäeval kirikus, siis Rootsis just esimese püha varahommikusel (kell 6 või 7) jumalateenistusel.“
Rootsi-Mihkli kiriku jõululaada tuluga toetatakse koguduse diakooniatööd.
Tiiu Pikkur