Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

MTÜ Lootuse Küla sai vabaühenduste tunnustuse

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed / Number:  /

Märt Vähi (vasakul) võtab Eiki Nestorilt vastu tunnustuse. Karl-Kristjan Nigesen

Vabaühenduste Liit tunnustas 24. jaanuaril riigikogu valges saalis kodanikuühiskonna 2018. aasta tegijaid.

Aasta vabaühenduse tiitel anti MTÜ Lootuse Külale. Tunnustuse andis üle riigikogu esimees Eiki Nestor. Kodanikuühiskonna Sihtkapitali juht Agu Laius premeeris Lootuse Küla 5000 euroga.
„Kodanikuühiskonna aasta tegijad on sädeinimesed, kes ei pingutanud üksnes viimased kaksteist kuud, vaid on mõjusaid tegevusi ellu viinud järjepidevalt pikema aja jooksul. Ühendavaks nimetajaks tunnustatute juures on koostöö, olgu kohalike kogukondade ja avaliku võimu, ettevõtjate ja vabakonna või teadlaste ning ülejäänud ühiskonna vahel,“ kirjeldas tunnustatuid Vabaühenduste Liidu juhataja Kai Klandorf.
Lootuse Küla eesmärgiks on sotsiaalselt vähekaitstud ja omadega pahuksisse sattunud meeste ja naiste abistamine ühiskonda naasmisel. Osaks põhjalikust rehabilitatsiooniprogrammist on tööteraapia ja küla juures sotsiaalse ettevõttena tegutsev puidutööstus, mille tulust suudetakse katta viiendik programmi kuludest. Lootuse Küla väärib esiletõstmist nende kahe aspekti eduka ühendamisega: tõhus tegelemine ühiskonna valupunktidega ning selle osaliselt ise finantseerimine.
Lootuse Küla on 2000. aastal piiskop Märt Vähi ja tema poja Andrew Vähi asutatud mittetulundusühing, mille eesmärgiks on sotsiaalselt vähekaitstud ja probleemsete inimeste – alkoholi- ja narkosõltlaste – võõrutamine, rehabiliteerimine ja abistamine tavaühiskonda naasmisel. Lootuse Küla taristu ja hoonekompleksi rajamist Laitse lähistel alustati 2003. aastal. Enne 2000. aastat tegutseti paranduskodu Suurupi Sild nime all.
Lootuse Küla asub rajaja Märt Vähi poolt keskusele annetatud maadel (endised Vähi vanaisa maad), millel asus algselt vaid ilus mets ning jõgi. Nüüdseks on siia rajatud teed, majad programmis osalejatele ja personalile, administratiiv- ja õppehoone, puidutööstus, vabatahtliku tuletõrjekomando depoo, veevarustuse süsteem, puurkaev jm. Lootuse Küla südameks on Eesti Kristliku Nelipühi Kiriku Lootuse Küla kogudus. Programmi läbinutest on praeguseni kaineks jäänud 69%, kirjutab Lootuse Küla koduleht.
Eesti Kirik