Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Palverännak ühendab inimesi

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Selline teeviit seisab 2. augustist Eesti-Läti piiril Valkas. Ziemeļlatvija Facebooki-leht.

Jaakobitee viida avamine 2. augustil Valkas tõi kokku palverändureid Eestist, Lätist ja Leedust.

Eesti Jaakobitee Sõprade Seltsi eestvedajaid, Pärnu-Jakobi koguduse diakon Jane Vain selgitab, et sarnaseid kollaste noolte või kammkarbisümbolitega teeviitu võib leida paljudest Euroopa riikidest. Need tähistavad teid, mis on osa Santiago de Compostela poole viivate palverännuteede võrgustikust. Üks neist on ka Eesti jaakobitee, mis viib Tallinna toomkiriku juurest Pärnu-Jaagupi kaudu Läti piirini.

Pühapäevane üritus oli Vainu sõnul eriline aga lätlastele, sest sellega tähistati Läti jaakobitee alguspunkt. Päev algas jumalateenistusega Valga Jaani kirikus, kus teenis õpetaja Vallo Ehasalu. Selle järel paigaldati Jaani kiriku juurde jaakobitee palverännu sümboliks olev kammkarp. Edasi liiguti teisel pool piiri asuvale Pudrumäele Valka linnas, kus teeviit pidulikult avati. Järgnes rännak läbi Valga ja Valka, mille käigus tutvuti kohalike huviväärsustega. Päeva lõpetas Balti riikide palverändurite esindajate ühine koosviibimine.

Jane Vainu sõnul oli tegemist väga rikastava päevaga. „Kõlama jäi see, et palverännak on miski, mis ühendab inimesi,“ selgitas ta Eesti Kirikule. „Kui palverändur oma teed kõnnib, siis ühelt poolt on ta Jumala armastuse käskjalg. Kust ta läbi läheb, siis ta õnnistab ka seda paika ja seda teekonda.“ 

Teisalt pakub palverännak Vainu sõnul aga teenimise rõõmu sel moel, et pakub võimalusi olla toeks ja abiks teistele, kes sama eesmärgi suunas liiguvad. Üheks selliseks teenimisvõimaluseks on ka jaakobitee teeviitade rajamine.

Rain Soosaar