Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Äge ajakirjandus?!

/ Autor: / Rubriik: Uudis / Number:  /

Kanal2 on tulnud turule uue iganädalase meelelahutusliku jutusaatega „Esse“, mille produtsent on Tuuli Roosma ja stsenarist ehk teksti kirjutaja Mihkel Raud. Saate tootjad on öelnud, et see põhineb faktidel ja saatejuht Eeva Esse on lisanud, et tema roll on info selekteerida ja leida arvamusliidrid, kelle sõnum on oluline. Saatejuht on lubanud, et jutusaates on väga tõsised teemad, „aga läheneme nendele läbi huumori“. 

Saatesari on seadnud eesmärgiks lahata igal nädal ühte olulist ja ühiskonda mõjutavat teemat. 9. märtsi saates oli fookuses kirik, ilmalik riik ja kiriku üha suurenev roll ühiskonnas. Sõna said EELK peapiiskop Urmas Viilma, kirjanik Andrus Kivirähk, kristlasest poliitik Riina Solman ja koolis religiooniõpetust õppinud Lauri Pedaja. Kristlaste meelest oli tegu puhtaima ateistliku propagandaga täis vihakõne elemente, rumalust ja harimatust, lugupidamatust saatekülaliste vastu. Huumorit ei olnud. Ilmaliku riigi mõtestamisega jäädi hätta. Kuhu paigutada riigi 300 000 kodanikku, kristlast? Nurka pingile suruda ja vaikima sundida? Nagu seda kirikuga okupatsioonivõimu 50 aasta jooksul Eestis tehti.

Riina Solman tundis end kindlalt ja vabalt. Üks tema endine kolleeg ütles, et tema esinemine oli palju vabam ja parem kui ministrina. Lauri Pedaja meenutas oma „koolitraumat“, mida ta sai usuõpetuse tundidest, kus ainult kristlusest räägiti. Et Halliste poiss Lauri nimetas samas piirkonnas teeninud ja kirikust lahkunud õpetajat Kalle Gastonit, võis mõelda, kas tegu ongi mehega, kellega ta koolis kokku puutus. Urmas Viilma oli veenev ja rahulik, provotseerivatele küsimustele vaatamata.

Eesti Rahvusringhäälingu nõukogu liige Peeter Espak on saadet nimetanud USA vasaktelevisioonis levinud nn mõnitushuumori otseseks ülevõtmiseks meie oludesse. 

Varro Vooglaid on sotsiaalmeedia postituses väljendanud kahe esimese saate põhjal pettumust lubatud ägeda ajakirjandusliku saate puudumise üle. Saade on tema meelest „mõeldud vasakliberaalide poolt kristlike, konservatiivsete ja rahvuslike veendumuste ja nende kandjate hurjutamiseks ja mõnitamiseks“. 

Sirje Semm