Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Kes lauldes palvetab, palvetab kahekordselt

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed / Number:  /

Ansambel Helikristallid Heimtali kirikus. Vasakult: Tarmo Tabas, Aivar Täpsi, Toivo Sõmer.

Tartus tegutseb teist aastat ansambel Helikristallid. Ansambli koosseisu kuuluvad Tarmo Tabas (laul, raamtrumm, lüüra), Toivo Sõmer (lauto, väikekannel, lüüra) ja Aivar Täpsi (kristall-helikausid, kellad, gong).

Jõulud on kohe käes. Hinges on helisemas Kristuse sündimise ime. Miks mitte ka Tartus tegutseva ansambli Helikristallid vaimulik muusika. Ansambli kontserte on peetud Narva, Jõelähtme, Kambja, Rakvere, Heimtali, Paluküla kirikus jm.
Lisaks teistele muusikalistele koostegemistele, nagu näiteks Triskele, on selles koosseisus esinetud projektiansamblina alates 2010. aastast. Helikristallide nime all paar viimast aastat. «Teie tegite heli, mina kristalle,» lausub naljatlevalt kaasmuusikutele Aivar Täpsi ansambli nime sünniloost. Vaimuliku tausta poolest on Tarmo Tabas ja Toivo Sõmer katoliiklased. Aivar Täpsi, kelle lapsed õpivad Tartu katoliku koolis, kinnitab, et pole küll kristlane, ent kui oleks, siis küllap ka katoliiklane.

Ainulaadne kõlapilt
Viljeldavat muusikat kirjeldades nendib Toivo Sõmer, et tehtav on ainulaadne kõlapildi ja repertuaari poolest, seda Eestis rohkem pole. Repertuaarivalikul arvestatakse eelkõige meeleolu ja kalendrit. «Kava on ikka vaimulik, muid laule me lihtsalt ei oska,» võtab Sõmer teema kokku.
Peab nendega nõustuma, sest repertuaaris on meditatiivsed improvisatsioonid Eesti rahvakoraalide, regilaulude ja gregooriuse laulu teemadel. Peale erinevate rahvapillide ja Euroopa vanamuusikainstrumentide kõlavad ka kristall-helikausid, mis mõjutavad meie keha ning teadvuse eri tasandeid ja lisavad kontserdile erilise õhustiku.

Kristall-helikausid
Kui vanamuusikainstrumente on Eestimaal ehk rohkem kuuldud-nähtud, siis kristall-helikausid on üsna uudsed. Matipinnalised kristall-helikausid on valmistatud peenestatud kvartsikristallidest, mis on kokku pressitud mitme tuhande kraadises kuumuses.
Erineva kuju ja suurusega kausid on häälestatud eri helitoonidele. Täpsi võrdleb nende kõla kirikukelladega. Peale ansamblis mängimise tegutseb ta ka heliterapeudina. Helidest tulenev vibratsioon tekitab organismis rahu ja vaikust.

Üksiku heli sügavus
Vastates küsimusele, mida Helikristallide muusika tegijaile endile annab, on muusikud ühel meelel, et see on teistmoodi, uus tunnetus, mis saavutatakse. «Terve kontserdi üksinda lauldes oled justkui alasti inimeste ees, ei saa esineda poole energiaga ega kellegi taha pugeda, teisest küljest aga oled väga sissepoole, meditatiivses seisundis, justkui kanaliks millelegi, mida kogeme selle muusika kaudu,» mõtiskleb Tabas.
Ka Sõmer on nõus, et üksinda ühel instrumendil musitseerides on vastutus suurem, ent ta lisab, et naudib seda: «Ma ei saa ütelda, et naudin ekspositsiooni, pigem seda, et riskin nüansse mängida. Sportimine muusikas pole minu jaoks enam teema. Naudin üksiku heli sügavust ja kandvust ning kokkusobitumist teiste pillidega.»
Täpsile meeldib koostöö erinevate valdkondade vahel ja see, et sünergias tekib heli, mis kannab mõtet.

Eriline palvevorm
Oma lugudest lemmikut leida pole muusikutel kerge, ühiselt nenditakse, et kõik on armsad: on leitud pärlid, mis on küpsenud aeglasel tulel. Palade valik on läbikaalutud. Kontsertidel antakse kuulajatele võimalus tekstide üle mediteerida, regilaule esitades kutsutakse kaasa laulma. Tabas on kindel, et sellise vaimuliku muusikaga tegelemine on teatud mõttes jumalateenistus, eriline palvevorm. Eks öelnud püha Augustinuski, et kes lauldes palvetab, palvetab kahekordselt.
Kätlin Liimets