Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Eesti Nokia on leitud

/ Autor: / Rubriik: Toimetaja ringvaade / Number:  /

Peaaegu iga nädal kuuleb mingist päevast, mis maailmas on välja mõeldud. Mõne aja eest näiteks oli bändisärgi kandmise päev ja töölt varem äraminemise päev. Nüüd on nimistusse lisandunud veel üks päev. See on eestlaste ja Eesti kingitus maailmale meie riigi sajanda sünnipäeva puhul. Kui üle maailma 144 riigis ühtekokku 13 miljonit inimest prügi koristama läheb, siis on tegu väga tõsise ja arvestatava ettevõtmisega.
Üks viimase kümnendi enim südamesse läinud animafilme jutustab üksikust robotist, kes oli siia planeedile jäänud prügi koristama. Asju on meie maailmas väga palju ja vahel tundub, et praegune maailm ongi orienteeritud vaid tarbimisele. Ostame üha uusi ja uusi asju, elu peab lihtne ja mugav olema. Prügi aga muudkui koguneb. Koduski on paras ettevõtmine, et kasutuks jäänud asju sorteerida, jäätmejaama viia jne. Kurb on aga, kui prügist vabanemisele otsitakse lihtsam lahendus ning see jääb kuskile vedelema ja meie elukeskkonda, sh loodust reostama.
Kui 1990ndate alguses otsiti Eestile oma Nokiat, millega maailmas tuntuks saada, siis nüüd julgen arvata, et see on leitud. Oleme lisanud eriliste päevade nimistusse maailmakoristuspäeva ja see on erilisem kui kõik erilised päevad kokku. Maailmakoristuse juhi Eva Truuverki sõnul on numbritest tähtsam fakt, et laupäeval, 15. septembril saadeti korda midagi enneolematut, mille puhul on statistikast olulisem suhtumise muutmine, miks otsustasid inimesed eri kontinentidel üheskoos ühel ja samal päeval koristama tulla.
„Planeedil ei ole vaja meid, vaid meil on vaja planeeti. Täna hommikul ma tõesti usun, et meil inimestena on rohkem lootust,“ lausus Truuverk koristuspäevale järgneval hommikul. Igaühe võimalus iga päev on hoolitseda selle eest, et meie prügi kuskile vedelema ei jääks. Ja õpetada sellist suhtumist oma kodus.
Rita Puidet