Kuidas asumaades edasi, see on küsimus

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed, Kogudus, Välis-Eesti / Number:  /

4. oktoobril Zoomi vahendusel toimunud EELK Euroopa diasporaa konverentsil said kokku kõik Euroopa koguduste esindajad peapiiskop Urmas Viilma ja diasporaatööd koordineeriva piiskopi Ove Sanderiga.

EELK on Eestis ja Välis-Eestis tegutsev luterlik kirik, millel on Eestis neli piiskopkonda ja 12 praostkonda ning väljaspool Eestit tegutsevad diasporaakogudused või kuulutuspunktid.

Konverentsil osalesid koguduste õpetajad ja kontaktinimesed Rootsist, Saksamaalt, Inglismaalt ja Lätist. Koosolijad andsid ülevaate oma tegevusest, raskustest ja olukorrast asumaa riikides.

Pärast edasise koostöö arutamist lepiti kokku, et Euroopa diasporaa konverents hakkab toimuma kaks korda aastas, paar nädalat enne kirikukogu, et arutada kirikukogule esitatud ettepanekuid. Nõnda saab tulevikus diasporaa koguduste hääl kuuldavaks piiskopi kaudu ka EELK kirikukogul.

Eesti Kirik pöördus Saksamaa, Suurbritannia, Rootsi ja Läti esindaja poole. Kirikuleht uuris, milliste ootustega mindi konverentsile, kuidas jäädi konverentsiga rahule ning kuidas võiks edasi minna diasporaa koguduste teemaga.

Õpetaja Tiit Pädam teenib Stockholmi eesti kogudust. Foto: Liina Raudvassar

Tiit Pädam, Stockholmi koguduse õpetaja: Peapiiskopi kutses EELK Euroopa diasporaakoguduste koosolekule seisis eesmärgina,  „et piiskop Ove Sander võiks saada parema ülevaate meie kiriku diasporaakogudustest ja saaks kõigi võtmeisikutega tuttavaks”.

Küllap piiskop sai  koosolekul ülevaate ning selle kirjalikuks täienduseks palus ta koosolekul osalenud koguduste esindajatel saata endale pooleleheküljeline ülevaate oma kogudusest. Kuna koosoleku eesmärk ei olnud ambitsioonikas, siis ei olnud mul ka erilisi ootusi.

Mõned osalejad leidsid, et diasporaas vajataks rohkem adekvaatset teavet kodukiriku tegemistest ja otsustest. Edasise töö korraldamiseks tegid piiskopid ettepaneku, et virtuaalsed kokkusaamised võiksid toimuda paar korda aastas enne kirikukogusid,  kuna siis saaks ka diasporaakoguduste esindajad teavet meie kirikus otsustamisele tulevatest küsimustest.

Diasporaakoguduste ees seisvaid, teoloogiliselt raskeid ja eklesioloogiliselt keerulisi lahendusi eeldavaid probleeme sellel koosolekul ei puudutatud ning koosolekul kuuldule järele mõeldes sain aru, et vajadust sel foorumil selliste arutelude üle ei ole.

Edasi lugemiseks:

Tee digitellimus

Oled juba tellija? Logi sisse