Andke üksteisele andeks

/ Autor: / Rubriik: Päevateema ja palve, Pühapäevaks / Number:  /

Praost Hedi Vilumaa. Foto: Kätlin Liimets

Sinu käes on andeksand, et Sind kardetaks. Ps 130:4

Fakt on, et 31. oktoobril 1517 saatis Martin Luther Magdeburgi peapiiskopile Albrecht von Hohenzollernile koos austava kaaskirjaga oma kuulsad 95 teesi.

Kirja hoitakse Stockholmi riigiarhiivis ja selles seisab: „Tervitan Jumala armu ja halastuse ja kõigega, millega võin ja mis minus on. Kõrgeauline Isa Kristuses, kõrgeim Kuurvürst andku mulle andeks, et mina, üks vähestest, olen nii jultunud, et olen ülepea julgenud alustada kirja kirjutamist Teie ääretult kõrgele Ülemvalitsejale. Issand Jeesus Kristus tunnistab minu poolt, et olen oma alamsuses ja küündimatuses teadlik ning olen kaua edasi lükanud seda, mida nüüd avalikult ja häbenemata alustan …“

Teda ajendas kirjutama rahvale jagatav vale arusaam pattude andeksandmise kohta ning peapiiskopi roll selle juures: „… Teid tullakse karmilt kaaluma kõikide nende hingede pärast … Sest inimene ei saa kindlust oma õndsusest mitte piiskopiameti kaudu … vaid õigegi päästetakse vaevu …“

Luther palus oma ideede valguses muuta patukustutuse eeskirjad ning jutlustajate töö. Peapiiskop saatis kirja vihasena edasi Rooma, mille järel said teesid tohutu vastukaja osaliseks. Saksa keelde tõlgituna ja trükis avaldatud Lutheri arusaam inimese pääsemisest Jumala armust levis kahe nädala jooksul kogu kristlaskonna seas otsekui inglite abiga.

Toonased kirikupead ei andnud Lutherile kaugeltki andeks, kuid ei saanud takistada õige ja hea võidukäiku. Kõlama jäi pühakirja mõte – Jumal päästab ja mõistab inimese vabaks oma armust usu kaudu, mitte aga teenete, tegude või rahakoti järgi.   

Hedi Vilumaa

Palve

Issand, mõista meile õigust. Andesta kõik vale ja kõrvalekaldumine Sinu ja ligimese suhtes.