Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Toimetuse kirjakast

/ Autor: / Rubriik: Lugejate kirjad / Number:  /

Elujõudu ammutan pealtnäha väikestest asjadest
Et eakatel inimestel on tihtilugu probleeme tervisega, suhtlemisega, kaaslase puudumisega või ka lihtsalt toimetulekuraskused, siis on üsna tavaline ja igati mõistetav, et meeleolu kipub alla minema. Arvan, et sellest ka see ütlemine, et vanad inimesed virisevad. Ilmaasjata, usun, ei tee seda keegi. Ühed lihtsalt taluvad valu ja eluraskusi paremini kui teised.
Kui ikka niiskete-külmade ilmadega luud-kondid valutavad, ei suuda alati reibas olla.
Ei taha siinkohal kedagi õpetama hakata, aga omalt poolt võin öelda, kuidas paljustki ebameeldivast elus jagu saan.
Hommikune päike on muidugi kõige suurem indikaator. Kui tema soojad paitavad kiired varakult kardinate vahelt tuppa piiluvad, naeratad tahtmatult vastu. Veel ootan hommikuti Vikerraadiost kostvat vaimuliku mõtiskluse lühisaadet. Eriti südamesse lähevad meeldiva hääletooni ja sisuka tekstiga Jaan Tammsalu mõtisklused. Ootan lausa seda nädalat.
Ei saa mainimata jätta ka oma Rakvere Kolmainu koguduse õpetaja Tauno Toompuu sooja käepigistust teenistuselt lahkudes ning tema entusiastlikku tööd kiriku tegevuses.Meile, vanematele kirikuliikmetele, on korraldatud igakuine kirikulõuna noortemajas. Külla kutsutakse huvitavaid inimesi. Saab tuttavatega vestelda teelaua taga ja laulda lauluraamatust kirikulaule.
Meeleolu tõstab ka see, kui oma lapselaps rõõmsal lapsehäälel hüüab: «Tere, vanaema!»
Ja kui mõni õhtu eriti nukraks kisub, kutsun ise mõne sõbranna külla. Tuleb astuda n-ö esimene samm. Need ongi mõned näited, mis üksikule inimesele rõõmu teevad.
Ella Kraav
Rakverest

Nimi Vabamu ei lähe mitte
Tuntud vabadusvõitleja Enn Tarto kirjutas Eesti Kirikus hiljuti, et teda häirib mõnede ringkondade jõuline soov muuta Okupatsioonide Muuseumi nimi ebamääraseks Vabamuks. Tema sõnul ähmastaks see muuseumi esialgset kontseptsiooni.
Olen täiesti nõus. Pidades teemat algul üldse aprillinaljaks, adun nüüd mitmeid artikleid ajalehtedest lugedes, et asi on naljast kaugel. Kuuludes Tarto eakaaslaste hulka, olen häiritud, et kümme aastat tagasi okupatsioonide mälestuse säilitamiseks avatud mäluasutus plaanib muuta oma nime ja tegelikult ka sisu. Lisaks okupatsioonide pärandile plaanitakse tuua juurde uued rõhuasetused.
Mulle meeldis väga, kuidas Jaak Jõerüüt ütles, et idee toppida vabadus okupatsiooniga ühte muuseumi on absurdne. Ka Tunne Kelam jäi uue nime osas ebalevaks ja rõhutas, et sellest ei peaks saama koht, kuhu noored tulevad mõnusalt aega veetma.
Okupatsioon ei saa ega tohigi tekitada rõõmuga seotud meeleolusid. Muuseumi nimi peaks edastama eelkõige sisu. Vabamu seda kahtlemata ei tee. Ei saa ka aru, miks nimi peab lühike olema.
Herbert,
mitu okupatsiooni üle elanu

Kirjuta meile:
Aadress: Ülikooli 1, III k, 51003 Tartu
E-post: ek@eelk.ee