Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Peterburi Jaani kirik taaspühitseti 12 aastat tagasi

/ Autor: / Rubriik: Toimetaja ringvaade / Number:  /

Kui külm oli ilm 12 aastat tagasi Peterburis, kuhu koos toonase Eesti Kiriku peatoimetaja Sirje Semmiga vabariigi aastapäeva eel jõudsime, ei unune kunagi. 32 miinuskraadi ei olnud mina oma teadlikus elus varem kogenud ja pole sellisest pakasest ka hiljem osa saanud. Aga just niisuguse karge talveilmaga võttis Piiter vastu meid, kes me soovisime osa saada eestlaste Jaani kiriku taaspühitsemisest. 

Dekabristide uulitsale jõudes hakkas süda kiiremalt lööma. Et ajaloolisel sündmusel oli rahvusvaheline kaal ning osa võtma oodati mitmeid kõrgeid külalisi, siis oli kohalik võim piiranud liiklust ning kirikusse sisenemisel rakendati kõrgendatud turvameetmeid. Paljude inimeste jõupingutusel kirikuks ennistatud hoonel lehvis uue aja algust kuulutav Eesti trikoloor. Samad värvid, mille alt siit 1917. aastal Eesti autonoomia nõudmiseks massimeeleavaldusele sammuti.

12 aastat tagasi, 20. veebruaril 2011 taaspühitseti Peterburi Jaani kirik, et see jääks eestluse kantsiks ja EELK koguduse asupaigaks igavesest ajast igavesti. Nii lootsid kõik kirikulised. Eesotsas Eesti presidendi ja mitmete ministritega, peapiiskopi ja paljude EELK liikmetega, aga küllap ei tihanud vastupidist arvata ka ükski tseremoonial viibinud Vene riigi esindaja. Ei olnud kellelgi selgeltnägemise võimet, et teada, mis toimub Euroopas tosin aastat hiljem. Et aastal 2023 on Eesti ja Vene riigid teine teisel pool mõttelist „rindejoont“ ning Peterburi Jaani kiriku identiteet on poliitilistes tõmbetuultes sätitud oluliselt löögi alla.

Eelmisel nädalavahetusel pidi piiskop Tiit Salumäe viibima Peterburis, et 19. veebruaril osa võtta Jaani koguduse täiskogu koosolekust. Üsna viimasel minutil lükati piiskopi viisataotlus tagasi. Võib vaid spekuleerida, kas ja kuivõrd kõneles selles kaasa asjaolu, et EELK on hukka mõistnud Venemaa Ukraina ründamises ning toetanud igati Ukrainast saabunud sõjapõgenikke. Pole välistatud võimalus, et viisat ei väljastatud hoopis rutiinsematel põhjustel. 

Pühapäeval toimunud koosolekust sai piiskop Salumäe osa võtta vaid üle veebi. Pöördudes tervitusega Jaani kirikus viibinud Ingeri Kiriku piiskopi Ivan Laptevi, Peterburi Jaani koguduse õpetaja Konstantin Subbotini ning Peterburi Jaani koguduse esindajate poole soovis piiskop armu ja rahu. Ta õnnitles kogudust kiriku taaspühitsemise 12. aastapäeva puhul. 

EELK diasporaategevust koordineeriv piiskop esitas koosolekule seisukohad Peterburi Jaani kiriku töö korraldamiseks. Ta nentis, et ei saa rahule jääda tekkinud seisuga ning loodab, et Jumala abiga pingelised ajad lõpevad. See, et Eesti ja Venemaa vahel on finantstehingud piiratud ning et Eesti Kontsert on peatanud oma kontserttegevuse Jaani kirikus, on raskendanud Peterburi Jaani kiriku olukorda. Piiskop Salumäe meenutas, et lähtub Peterburi Jaani koguduse tegevuse eesmärkidest ja Eesti Vabariigi kultuurilisest huvist. Peterburi Jaani koguduse täiskogu koosolek otsustati katki jätta ning see toimub kuu aja pärast. Võib-olla siis piiskop Salumäe füüsilisel osavõtul.

Liina Raudvassar