In memoriam Maila Luht

/ Autor: / Rubriik: Järelehüüe, Teated / Number:  /

Maila Luht. Foto: Eesti Kiriku arhiiv


Maila Luht (16.07.1941–20.09.2024) sündis Märjamaal ja ristiti lapsena sealses õigeusu kirikus. Ta õppis Tallinnas meesterätsepaks ennesõjaaegsete eesti meistrite käe all ja töötas sel alal üle 60 aasta. Selle kõige kõrval õpetas ning juhendas ta tulevasi rätsepaid ja kirikutekstiilide loojaid.

Ta õmbles rõivaid nii noorpaaridele pulmadeks kui ka vorme Eesti ohvitseridele, alustades kindral Aleksander Einselnist, ja edasi tulid juba kaitseväe esimesed pidulikud õhtuvormid riigi tähtsündmusteks. Maila Luht riietas orkestreid ning koore, nende seas EÜSi meeskoori, ja õmbles filmidele kostüüme („Püha Tõnu kiusamine“ ja „Free Range / Ballaad maailma heakskiitmisest“).

Lisaks sellele, et ta andis nõu lavastuste tegelaste, eriti vaimulike riietuse kohta, on ta valmistanud kostüüme teatri- ja telelavastustele. Tema õmmeldud vormirõivad on saanud hotellide, restoranide ja pankade teenindajad (Schlössle, St Peterburg, Riia Grand Palace, Radisson SAS Tallinnas, restoran Kuldne Notsu).

Kirikuga seonduvate esimeste tööde juurde kuuluvad luterkuub Villu Jürjole, talaar Anti Toplaanele ja piiskopi rõivastus Einar Soonele. 1992. aastast oli ta EELK piiskoplike rõivaste valmistaja. Eriti mitrate õmblemine, parandamine ja parajaks tegemine oli tema kätetöö.

Vaimulike ametirõivaste nimekiri sisaldab koostöös Sangariga mõõdu järgi õmmeldud pastorisärke. Lisaks individuaalsele tööle oli Maila Luht Stoola ja Just4u firmade kaudu vaimulikele luterkuubede, talaaride, albade, stoolade, kaasulate, dalmaatikate, mantlite, sutaanide ja koorisärkide, lõkade, praosti-, assessori- ning piiskopikraede ja kaplanitele pluviaalide valmistaja.

Ta oli ka mitmele ülikondade ning kostüümide õmbleja, parandaja ja parajakstegija. Kõige selle kõrval on tema ja tema käe all töötavad kaastöölised valmistanud ja konserveerinud ning restaureerinud altari- ja kantsli- ning pultide tekstiile ja armulauariistade katteid. Tema tööna on valminud armulaua- ja ristimislinikuid nii kogudustele kui ka üldkiriklike teenistuste tarvis.

Maila Luha tööde nimekirja mahuvad kirikuteenrite kuued ja leerilastele albad nii Eestis kui ka Soomes. Samuti on tema ja ta kaastööliste valmistatud vaimulikerõivaid välismaa ning sõsarkirikute vaimulikel (nt Siberi Luterliku Kiriku piiskopil ja õpetajatel, Iirimaa Kiriku Dublini peapiiskopil ja Luterliku Kiriku Kanadas presidendil).

Puhka rahus, ustav töötegija Maila Luht!
Issandal, meie Jumalal, olgu lahke meel meie vastu! Meie kätetööd ta kinnitagu meile! Kinnita meie kätetööd! (Ps 90:17)


Gustav Piir