Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Eestlane jaksab küll

/ Autor: / Rubriik: Toimetaja ringvaade / Number:  /

Kaugel Egiptuses reisil olles kutsus Liina Rodi mind Tuhalasse külla, täpsemalt eluaegsele koguduseliikmele Kustavile. Nii võib öelda küll, sest Kustav on praegu 85, ta on lapsepõlvest saadik talutööd teinud ja kirikus käinud. Ainult viimastel aastatel on jaks raugenud.
Kustavile mõtlesin ma, kui lugesin möödunud nädala Maalehest intervjuud riigikontrolör Mihkel Oviiriga pensioniea tõstmisest. Pealkirjagi võtsin sellest loost. Ja veel mõtlesin riigikontrolöri isast, legendaarsest kirikuõpetajast Madis Oviirist, ka oma äiapapast, kes samuti on siitilmast ära kutsutud. Samas lehes kirjutab sotsioloog Jüri Uljas, et mõni aasta tagasi oli eesti meeste oodatav eluiga 67,4 ja eesti naistel 78,5 aastat. Armas äiapapa oodatava elueani välja ei vedanud.
Hindan väga, et riigikontrolör on ettenägelik ja vastutustundega inimene, sportlik ja hea tervise juures ning vaatamata pensionieale tegusalt tööl. Mul on ka hea meel, et ta kutsub valijaskonda riigimehelikult mõtlema. Ta näeb pensioniea tõusu positiivset poolt: «…inimesed töötavad kauem ning riigi sotsiaalkulud vähenevad. Vanemaealiste vaesusrisk väheneb ja suurenevad teise samba varad. Positiivne mõju on tulumaksu laekumisele, haigekassa eelarve tuludele, pensionieaga seotud soodustuste kulude vähenemisele.»
Ma ei tea, kuidas on olla seaduste vastuvõtmise juures, aga kodus on hea teada, et perele saab alati toetuda. Ka Eesti riik on alati saanud toetuda Madis Oviiri ja Kustav Jõgisoo taolistele inimestele. Ilmselt ka mulle, kel pensioniea saabudes on tööaastaid kogunenud praktiliselt poolsada. Aga mul on õigus vastu saada soodsat majandusruumi, kus on töökohti ja võimalus valida tööd.
Rita Puidet